Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A bélrendszernek szüksége van a káposztafélékre

kategória: Táplálkozás

A káposztafélék családja, beleértve a brokkolit is, fontos szerepet játszik abban, hogy a bélrendszer és ezáltal az egész szervezet egészséges legyen. Ezek a zöldségek a belek falának immunrendszeréhez szükségesek - írja egy nemzetközi kutatócsoport a Cell című szaklap legújabb számában.

Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekező rendszerének, az immunrendszernek kutatásával foglalkoznak. Reklámokban az immunerősítésre sok gyógyászati készítményt, táplálék-kiegészítőt ajánlanak, de a nemzetközi kutatócsoport legújabb vizsgálatának eredményei azt bizonyítják, hogy legfontosabb a rendszeres zöldségevés
.
A káposzta vagy a brokkoli a benne lévő tápérték, a rostok és vitaminok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, melyek szükségesek ahhoz, hogy bőrünk és bélrendszerünk egészséges legyen. Biztosítják, hogy megfelelő baktériumok legyenek megfelelő arányban testünknek ezeken a felszínein.

A szaknyelv ezt a védősejtek sorompójaként emlegeti, a beleken belül ezek óvnak a kedvezőtlen anyagok felszívódása ellen, ugyanakkor pedig segítik az emésztést. Ha ezek egyensúlya megbomlik, gyulladásos bélbetegségek alakulhatnak ki. Az első védősorompó alatt immunsejtek, speciális fehérvérsejtek sorakoznak.

A kutatók azt találták, hogy a káposztafélék olyan kémiai jelet tartalmaznak, amely szükséges az immunrendszer zavartalan működéséhez. Amikor a kísérleti egereket három hétig olyan étrenden tartották, amely nem tartalmazta ezeket a tápanyagokat, a védő immunsejtek 70-80 százaléka eltűnt. A rendszer épségéhez a nyers zöldségek rendszeres fogyasztása kell. "Vonzó gondolat, hogy az állatkísérletes adatokat közvetlenül átvigyük emberre is, de még sok egyéb tényező is szerepet játszhat ezekben a megfigyelésekben" - mondta a kutatás vezetője.

2011.11.01 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések