Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Orrunk tényleg elárulja, ha hazudunk

kategória: Gondolta volna?

Ha hazudunk, az orrunk ugyan nem nő meg, mint Pinokkiónak, de felmelegedhet - állapították meg a Granada Egyetem kutatói, Emilio Gómez Milán és Elvira Salazar López. Hőérzékelő kamerákat használtak azokhoz a vizsgálatokhoz, amelyek során a mentális állapot és a testhőmérséklet közötti összefüggést kutatták. Az eredményekből kiderült, hogy a mentális állapot befolyásolhatja testünk hőmérsékletét. Ha például nagyon koncentrálunk egy feladat miatt, akkor arcunk hőmérséklete lecsökken. Szorongás hatására azonban éppen az ellenkezője történik: arcunk felmelegszik.

A kutatók a vizsgálatok során megállapították, hogy ha a vizsgált alany érzelmei hamisak - más szóval hazudik -, az orra és az orra körüli területek felmelegszenek, valamint az agy insulának nevezett területe aktiválódik. Ez a terület többek között az agy jutalmazási folyamataival is összefüggésben áll, és csak akkor aktiválódik, ha érzéseink igaziak, vagyis nem hazudunk. Ugyanakkor az insula a testhőmérséklet szabályozásában is részt vesz. A kutatók észrevették, hogy minél aktívabb ez a terület, annál alacsonyabb a test hőmérséklete, és ez fordítva is igaz.

Ezért van az, hogy minél erősebb az érzés, azaz minél valószínűbb, hogy igazat mondunk, annál alacsonyabb a hőmérsékletünk. Így ha hazudunk, azt orrunk tényleg elárulhatja, hiszen emelkedik a hőmérséklete.

2012.12.17 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések