Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megszilárduló habbal állítják el a vérzést

kategória: Új termékek, szolgáltatások

15,5 millió dollár állami támogatást kaptak a tudósok, akik egy, a harctéren sérülést szenvedett katonák belső vérzéseit csillapító speciális hab kifejlesztésén dolgoznak. A hab két folyadékból áll össze, amelyeket egyenként injekcióznak az áldozatba: a folyadékok összekeverednek, majd megdagadva és megkeményedve habot formálnak, ami belső kötszerként funkcionál.

Bár a technológia még meglehetősen korai fázisban van, az állatkísérletek már megkezdődtek. A cég szakértői remélik, hogy a poliuretán polimer hab segíthet megfékezni a belső vérzést legalább egy órán keresztül, így növelve a katonák túlélési esélyeit. A poliuretán habot jelenleg főként a hűtőszekrények belső műanyag és fém falain, valamint hőszigetelésre használják az iparban.

A sérült katona kórházba szállítása után a hab egy tömbben eltávolítható a szövetek közül. Az Amerikai Baleseti Sebészeti Szövetség 2012-es gyűlésén ismertetett adatok szerint, a kísérletek során a hab 8 százalékról 72 százalékra növelte a májsérülést szenvedettek három órán belüli túlélési esélyeit és hatodára csökkentette az elszenvedett vérveszteséget. "Ha a klinikai tesztek sikeresek lesznek, a potenciálisan túlélhető harci sérülések 50 százalékát kezelhetnénk ezzel a módszerrel" - mondta Brian Holloway, a Darpa munkatársa.

"A hasüregi sérülések különösen azért veszélyesek, mert a hagyományos vérzéscsillapító technikák, mint például a nyomókötés, az ilyen esetekben nem alkalmazhatók - tette hozzá dr. Michael Walsh, a Royal London Kórház sebésze. - A kórházi kezelés megkezdése előtt jelenleg semmit sem tudunk tenni a mellkasi és hasüregi vérzés elállítására. A legtöbb, amit a kórházba szállítás közben megtehetnek a sebészek, hogy meghatározzák a vérzés helyét, majd amilyen gyorsan csak tudják, valamilyen traumás sérülésekre szakosodott központba szállítják a beteget."

A szakértők szerint a technológia segítségével stabilizálni lehetne a belső sérülést elszenvedett páciensek állapotát egészen a kórházba szállításig. "Addig azonban még sok a tennivaló: ki kell próbálnunk, hogy a technológia valóban hatékony és biztonságos-e emberek esetében" - mondta Walsh doktor.

2012.12.21 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések