Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A Magyar Stroke Társaság a Népligetben

kategória: Programajánló, Szív- és érrendszeri betegségek

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással és szórakoztató programokkal is várja az érdeklődőket vasárnap a Magyar Stroke Társaság (MST) a fővárosi Népligetben. A rendezvényen a szervezők az agyiér-katasztrófák gyakoriságára, a megelőzés fontosságára és a háromórás időablak jelentőségére hívják fel a figyelmet. A nagyszínpadon a többi között a magas vérnyomásról, az emelkedett vérkoleszterinről, a kockázati tényezőkről, a megelőzés lehetőségeiről és a rehabilitációról hallhatnak előadásokat az érdeklődők, a programokat tajcsi, capoeira és salsabemutató színesíti.

Ott lesz az eseményen az a szűrőkamion, amely a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja elnevezésű kezdeményezés keretében járja az országot. Idén előreláthatólag 150-170 helyszínen lesz elérhető az új eszközökkel felszerelt szűrőállomás, amely 24 átfogó vizsgálattal, életmódra vonatkozó tanácsadással és prevenciós segítséggel várja azokat, akik fontosnak tartják az egészségüket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világviszonylatban is jelentős a szélütés miatt elhunytak vagy ezáltal rokkanttá váltak száma, az előrejelzések szerint 2020-ra évente 20 millió fölé fog emelkedni a mostani 1,4 millióról. Magyarországon évente 42 ezren kapnak szélütést, és mintegy 12 ezren halnak meg stroke következtében. A betegek negyede fiatalabb 60 évnél, a férfiak veszélyeztetettebbek, átlagosan öt évvel hamarabb kapják meg a stroke-ot, mint a nők. A túlélők 22 százaléka járásképtelen, többen kerekesszékbe is kerülnek, a stroke-betegek csaknem fele nem képes saját magáról gondoskodni, ötödük komoly beszédzavarral küzd.

Animáció: HáziPatika.com

2011.05.06 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Ha álmos, és csak álmodik az álomról

A gyógyszer az utolsó, amit bevethetünk, előtte számos apró ötlet, egyéni trükk, bölcs jótanács segítheti az időseket az elalvásban. Az el- és visszaalvásra tett sok görcsös próbálkozás helyett inkább tanuljunk meg helyesen elszenderedni. Lehetséges!

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések