Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A H1N1 vírusa gátolja a szervezet természetes védekezését

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, Influenza (világ)járvány, Nátha-influenza

Az új influenza kórokozója, a H1N1 sokkal virulensebb, azaz sokkal aktívabb, mint előtte gondolták, olyan anyagokat termel, amelyek gátolják a szervezet természetes védekezését - hangsúlyozta Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója. Mint kifejtette, a kórokozó nagyon gyorsan szaporodik, vagyis igen gyorsan terjed.

Médiatár főoldal
videó

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?

A betegség veszélyes szövődményeit sorolva, Falus András mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a vírus nagyon nagy aktivitással támadja meg a tüdő sejtjeit, ami tüdővérzést okoz. "Iszonyúan intenzív a vérzés, percek alatt meghalhat valaki tüdővérzés következtében" - mutatott rá az immunológus.

További veszély a hosszan tartó, lenyomhatatlan láz, amely a szívet és a vesét teszi tönkre. "Őrületes a veszély" - hangsúlyozta Falus András, emlékeztetve arra, hogy a Stockholmban a napokban tartott konferencia résztvevői is arra mutattak rá, hogy a betegség, a járvány sokkal veszélyesebbnek ígérkezik, mint amilyennek eredetileg gondolták a tudósok - tudatta az ÁNTSZ.
E veszélyek fényében "elképesztő felelőtlenség azt mondani az embereknek, hogy ne oltassák be magukat. Felelőtlenség azt mondani, hogy a szájmaszk és a vitaminok valamit is érnek. Valamit érnek, de ez körülbelül olyan, mintha a gyermekbénulás járványakor az ötvenes évek végén - hatvanas évek elején nem oltottak volna, hanem azt mondták volna a szakemberek, hogy elég az immunrendszert erősíteni" - magyarázta Falus András.
Hozzátette: különösen fontos az oltás a terhes nők és fiatalok esetében. Előbbiek szervezete a magzat védelme miatt olyan immunválaszt ad, amely "nagyon nem kedvez" a vírus elleni védekezésnek. A fiataloknál a szervezet "túlreagálása" kockázatos. Az új influenza esetében rengeteg olyan gyulladáskeltő anyag, úgynevezett citokin keletkezik, amely magas lázat, vérkeringési problémákat válthat ki, károsítva a szívet, az agyat, a tüdőt, a májat.

Mint Falus András rámutatott, ezzel szemben az oltás mellékhatásai igen enyhék. "Olyan mellékhatások fordulnak elő, mint a szezonális influenza elleni védőoltásnál tapasztaltak, csak sokkal ritkábban jelentkeznek" - emelte ki a professzor, megjegyezve, hogy káros a vakcinában lévő higannyal riogatni a lakosságot, ugyanis minden oltóanyagban van higany. Ez azonban szerves kötésben lévő higany, amely gyorsan oldódik és ürül ki a szervezetből, vagyis semmiféle új veszély nincs.
Falus András hozzáfűzte, hogy egyébként nem a háziorvosok dolga lett volna eldönteni a vakcináció kérdését, hanem egy szakmai testületé.
Médiatár főoldal
videó

Az immunrendszerem lepuffantja a vírusokat

Az immunrendszerem lepuffantja a vírusokat

A Magyar Tudományos Akadémia Immunológiai Bizottsága, amely magyar immunológia legmagasabb szinten képviselt testülete, közre is tette az álláspontját.

"Nem lehet tudni, hogy mekkora lesz a járvány. Lehet nagyon nagy a vírusban jelenlévő az állati komponens miatt, de az is lehet, hogy nem lesz olyan jelentős. Ha egyszer beindul a járvány, lehet, hogy már nagyon késő lesz oltatni" - összegezte Falus András.

[Forrás: OrientPress Hírügynökség]

Az oltópontokat az alábbi térképen láthatják, a térkép nagyítható, mozgatható, meg lehet tekinteni rajta az Önhöz legközelebb eső oltóközpont helyét, címét.Animáció: HáziPatika.com

*********************************************************************************************************

Olvasói pályázatunkra december 7-ig várjuk jelentkezésüket:

Hűséges olvasóinkat jutalmaznánk!

2009.11.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Hogy idősen se kelljen bottal járnia...

Ki ne szeretné az élete második felét is jól tölteni, aktívan, jókedvvel élvezni mindazt, amit az élete kínál? Bárki tehet a szép időskorért - legszerencsésebb, ha már évtizedekkel korábban elkezdi.

tovább


Szponzorált hirdetések