Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A D-vitamin és a sport biztosabbá teszi az idősek mozgását

kategória: Öregedés, Sport, sport-egészségügy

Azok a 65 év felettiek, akik rendszeresen sportolnak és D-vitamint is szednek, jóval ritkábban esnek el, mint kortársaik - írják amerikai kutatók a Annals of Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmányukban.

"Összesen közel harminc kutatás eredményeit vizsgáltuk meg, és egyértelműen arra a következtetésre jutottunk, hogy a rendszeres mozgás és a D-vitamin együttesen igen hatékonyak az elesések megelőzésében" - mondta dr. Yvonne Michael, a Drexel University School of Public Health kutatója, a tanulmány vezető szerzője. "Ez nagyon fontos megállapítás, hiszen a 65 év fölötti korosztályban igen gyakoriak az esések, ráadásul ezek komoly egészségügyi következményekkel, sőt halállal is járhatnak. A D-vitamin és a mozgás mindenki számára elérhető, egyszerű prevenciós módszer lehet."

Dr. Michael és társai 18, mozgásra, illetve 9 D-vitaminra vonatkozó kutatást tanulmányoztak át; ezekben összesen mintegy tízezer 65 év feletti személy vett részt. Az eredményekből kiderült, hogy a rendszeresen sportoló idősek 13 százalékkal ritkábban esnek el, a D-vitamin szedése pedig 17 százalékkal csökkenti az esések kockázatát.

Videó: HáziPatika.com

2010.12.25 00:02:00

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések