Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A C-vitamin legyűrte a gyógyszerrezisztens tbc-t

kategória: Fertőző betegségek

Amerikai tudósoknak sikerült laboratóriumi körülmények között elpusztítaniuk a gyógyszerrezisztens tuberkulózist okozó baktériumot a Yeshiva Egyetem Albert Einstein Orvosi Iskolája tudósainak. A Nature Communications című tudományos folyóiratban tették közzé tanulmányukat kutatásaikról. Felfedezésük elvezethet a súlyos betegség kezelésének új formájához.

A tbc-t a Mycobacterium tuberculosis baktérium okozza: tönkreteszi a tüdő szöveteit. Cseppfertőzéssel, a levegőn keresztül is terjed. Szakértők szerint egy aktív tbc-s páciens 10-15 további embert fertőzhet meg évente. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2011-ben 8,7 millió ember fertőződött meg tbc-vel. A gyógyszerrezisztens tbc egyre nagyobb problémát jelent: világszerte 650 ezer ember szenved multidrogrezistens tbc-ben (MDR-TB), akiknek 9 százaléka gyógyszerrezisztens tbc beteg (XDR-TB) - olvasható a Live Science tudományos hírportálon. A multidrogrezisztens tuberkulózis legalább két elsővonalbeli antibiotikummal szemben ellenálló, míg az XDR-TB ezen felül még legalább két további antibiotikummal szemben.

Az Einstein Orvosi Iskola tudósai akkor fedezték fel a C-vitamin "pusztító hatását", amikor azt vizsgálták, miként vált a tbc-baktérium ellenállóvá az elsővonalbeli antibiotikummal, az isoniazid hatóanyaggal szemben. William Jacobs mikrobiológus professzor és kutatócsoportja kutatásai során felfigyelt arra, hogy a C-vitamin olyan redukálószerként lépett fel, amely előidézte a szabadgyökök termelődését. Ezek a szabadgyökök pusztították el a tbc-baktériumot, sőt még annak gyógyszerrezisztens törzsét is, amely kezelhetetlen az olyan hagyományos antibiotikumokkal, mint az isoniazid. "Egyelőre csak kémcsőben voltunk képesek erre, és nem tudjuk, hogy ez a folyamat működik-e az emberi szervezetben vagy az állatokéban. Ez egy nagy tanulmány lehetne, mivel vannak olyan tbc baktréiumtörzsek, amelyek ellen nincsenek gyógyszerek, és tudom, hogy laboratóriumban képesek vagyunk elpusztítani ezeket a törzseket C-vitaminnal" - idézte Jacobs professzort a BBC hírszolgálatának honlapja.

A C-vitamin nem drága szer, széles körben elérhető, és nagyon biztonságos a használata. Ez a kutatás feltárt egy új mechanizmust, amelyet fel lehet használni a tbc elleni harcban. A tuberkulózis kezelése a normál, nem rezisztens törzsek esetében is hosszadalmas folyamat, a pácienseknek legalább hat hónapig erőteljes antibiotikumokat kell szedniük. Sokan nem is fejezik be a kezelést, ez is egy tényezője a gyógyszerrezisztens törzsek terjedésének.

2013.05.28 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések