Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A B3 vitamin segít elpusztítani a szuperbaktériumokat

kategória: Fertőző betegségek, Gyógyszerészet

Egy könnyen elérhető, olcsó szer, a B3 vitamin (niacin) lehet az új fegyver az antibiotikumokkal szemben rezisztens "szuperbaktériumok" ellen - vélik amerikai kutatók. A ­nikotinsav vagy nikotinamid formájában megjelenő B3 vitamin az Oregoni Állami Egyetem kutatói szerint javítja az immunsejtek képességét arra, hogy szembeszálljanak a Staphylococcus baktériumokkal. A Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szakértők szerint alapvető változást hozhat a fertőzések kezelésében.

A B3 vitamint olyan, gyakran halált okozó antibiotikum-rezisztens Staphylococcus fertőzéseknél tesztelték, mint az MRSA (meticillinrezisztens Staphylococcus aureus) fertőzése. A laboratóriumi és állatkísérletekben igen nagy dózisban alkalmazták a B3-at, jóval nagyobb adagban, mint ahogyan azt étrendünk tartalmazza. A kutatók hangsúlyozták, nincs bizonyíték arra, hogy a szokásos mennyiségben fogyasztva a B3 vitamin megelőzné vagy kezelné a baktériumfertőzéseket. "Potenciálisan igen jelentős eredmény ez, bár még humán teszteket is le kell folytatnunk" - mutatott rá Adrian Gombart, az egyetem Linus Pauling Intézetének szakembere, a tanulmány szerzője.

Az antibiotikumok valóságos csodaszerek, de egyre növekszik velük szemben a különböző baktériumtípusok, különösen a Staphylococcus aureus rezisztenciája. "A B3 vitamin adagolása egy módja lehet annak, hogy a szervezet veleszületett immunitásába belenyúljunk, és arra ösztönözzük, hogy erőteljesebb immunválaszt adjon" - idézte Gombart magyarázatát a BBC hírszolgálata.

2012.08.30 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések