Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Idős korban az aszpirin rontja a látást

kategória: Gyógyszerészet, Öregedés, Szemészet

A napi rendszerességgel aszpirint szedő nyugdíjas korúak kétszer nagyobb valószínűséggel fognak öregségből kifolyólag látáskárosodást elszenvedni, mint azok, akik ritkábban szedték a fájdalomcsillapítót - állítja egy európai összefogásban készült új tanulmány. Egyelőre nem bizonyosodott be minden kétséget kizáróan, hogy összefüggés áll fenn az idős emberek rendszeres aszpirinszedése és az időskori makuladegeneráció (MDA) között, de nagyon valószínű - mondta William Christen, a bostoni Brigham Kórház munkatársa.

A vizsgált személyek közül 839-en szívbetegségük kezelésére napi rendszerességgel szedtek aszpirint, közülük 36 esetben mutatták ki az időskori makuladegeneráció előrehaladott formáját. Ez hozzávetőlegesen 4 százalékos arányt jelent, ami durván kétszer nagyobb azokhoz képest, akik csak ritkábban vettek be aszpirint.

Az MDA egyik, úgynevezett száraz típusánál az éleslátás helyének "kikopása" tapasztalható, ennek a folyamatnak a hátterében a sejtek elhalása, illetve egyes részeinek pusztulása áll. A beteg lassú, folyamatos látásromlást észlel, melynek fő jellemzője, hogy romlik a központi látás és az olvasóképesség. Az úgynevezett nedves típusú elváltozások esetében az éleslátás helyén az ideghártya síkja alatti érhártyából kóros érnövekedés indul meg, és áttörve a két réteg közti finom hártyát, az erek betörnek az ideghártyába. A folyamat elején még csak egyszerűen elfedik ezt a területet, később azonban az erekből folyadék-kiáramlás, vérzés indul meg, majd elhegesedik ez a terület, a központi látás teljes elvesztését okozva.

Dr. De Jong a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy sokáig vizsgálták a kardiovaszkuláris betegségek a makuladegeneráció közötti összefüggés lehetőségét, de a szív egészségi állapotától függetlenül mindig a rendszeres aszpirinfogyasztó idős emberek bizonyultak veszélyeztetettebbeknek az időskori MDA szempontjából.

2011.10.09 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések