Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

AIDS 2008 - A népek összefogása az AIDS-konferencia szívében

kategória: AIDS, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Szexológia

A tinilányok felvilágosításával foglalkozó Dr. Biztonságos Szex felejthetetlen jelenség hibátlan arcával, észbontó vonalaival, vékony combján feszülő fekete miniszoknyájával.

"Én folyton azt sulykolom a lányokba, hogy mindig legyen náluk gumióvszer a farzsebükben. A férfi nemi szervet igenis a "ruha" teszi" - mondja a doktornő angol akcentussal. A doktornő igazán azzal kelti fel a figyelmet, hogy még csak nem is emberi lény. Ő egy kesztyűbáb, az AIDS-korszak egyik szokatlan felvilágosító módszere.

A bábdoktornak a dél-afrikai Dina Kaplan kölcsönzi hangját. A francia központtal rendelkező Bábok határok nélkül csoport tagjaként dolgozik azon, hogy tanároknak, nővéreknek, szexuális felvilágosító munkatársaknak adja át a bábozás tudományát. Az osztálytermekben, kórházakban, közösségi házakban a bábuk életre kelhetnek, így közvetítik üzenetüket a fiatalok felé a szexualitással, megbélyegzéssel, homofóbiával és más tabutémákkal kapcsolatban.

"A bábok sok mindent elmondhatnak, amit a felnőttek nem mernek szóba hozni. A bábok segítségével az emberek együtt tudnak működni" - állítja Kaplan. A bábművész hangja kicsit berekedt az egész napos előadásoktól, hogy eleget tegyen az egyre növekvő érdeklődésnek. Szervezete az AIDS konferencia "Világfalu" programjában dolgozik.

A világ többi részének a kétévente megrendezésre kerülő konferencia egy valóságos haditanács. Eszmét cserélnek a legújabb HIV-gyógyszerekről, az oltóanyag kutatásáról, a fertőződés módjairól és más fontos orvosi témákról. Kevesebben tudják, hogy a konferencia egyben a hálózatépítés pódiuma, különösen a "Világfaluban", mely kizárólag a gyűlés hat napja során működik.

Idén a Falu egy versenypályán felállított hatalmas sátorban kapott helyet. Színes, zajos esemény, ahol a világ minden tájáról érkezett AIDS-aktivisták megosztják egymással tapasztalataikat, ötleteiket. Ez a fajta kapcsolatteremtés aranyat ér. Segít az ismeretek megszerzésében, a hálózatok kialakításában, továbbá hozzájárulhat az elszigeteltség enyhítéséhez azokban az országokban, ahol erősek az előítéletek.

"Elképesztő, hihetetlen fogadtatásban volt részünk" - lelkendezett John Piermont Mantilla a Fülöp-szigetekről érkezett Kabatang Gabay szervezet bódéja előtt. Montilla, akit kisfiúként megerőszakoltak, Iloilo városában hozta létre a csoportot, hogy menedéket és gyógykezelést biztosítson azoknak a 17 év alattiaknak, akiket prostitúcióra kényszerítettek.Montilla összeszedte minden megtakarított pénzét, és némi támogatással kiegészítve azt nekivágott a 35 órás útnak Mexikóvárosba. "A világ minden tájáról érkeztek emberek, Afrikából, Európából, a Fiji-szigetekről, és a munkánk felől érdeklődtek" - mondta.

A közelben Latin-amerikai bennszülöttek ültek félkörben, és megvitatták a problémákat, amivel szembesülniük kell. Tajvani, Hong Kongi és kínai terepmunkások osztották meg egymással tudásukat. Egy arab aktivista beszámolt az Észak-Afrikában és a Közel-Keleten tapasztalható homofóbiáról.

A Falu ezen kívül a művészet és a szolidaritás helyszíne is. Idén hatalmas fekete-fehér fotókból készült kiállítás, melyeken Afrika eldugott részein élő HIV-fertőzöttek szerepelnek. Mexikói csontváz babák is láthatók, illetve egy délkelet-ázsiai asszony takarói, melyek a világ túlsó felének támogatását közvetítik. Divatbemutatókkal, rock-koncertekkel és rendhagyó színházzal teszik színesebbé a programot.
Csütörtök este, a konferencia záróakkordjaként a szexmunkások nemzetközi csoportja színdarabot ad elő a "Csillagok Kuplerája 2" címmel, melynek üzenete: "Az óvszer legyen veled!"

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com

2008.08.08 09:46:27

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések