Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

80 éves Szakonyi Károly

kategória: Gondolta volna?

Október 26-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját Szakonyi Károly Kossuth- és József Attila-díjas író, drámaíró.

Első novellája 1958-ban a Népszabadság egyik decemberi számában jelent meg Kuzmics fusizik címmel, ezután több lap is közölte írásait, s 1961-ben első novelláskötete, a Középütt vannak a felhők is napvilágot látott.

Első drámaírói sikere a Nemzeti Színházhoz fűződik, 1963-ban itt mutatták be az Életem, Zsóka című drámáját Domján Edittel, Sinkovits Imrével és Kállai Ferenccel a főszerepben. Az emberi tisztesség és a megalkuvó magatartás konfliktusát feldolgozó darab nagy sikert aratott, mintegy kétszázszor játszották, eljutott külföldre is. Számos színművel gazdagította a magyar drámairodalmat. Nagy siker volt az emberi elidegenedés, az elszigeteltség veszélyét megjósló Adáshiba, amelyet számos nyelven játszottak Európában, sőt opera is készült belőle. Hasonlóan sikeres volt a groteszk hangvételű Hongkongi paróka és A hatodik napon című darabja is.

Igen népszerűek a saját ifjúkori élményeit, az értelmiség útkeresését, az emberi kapcsolatok mikrovilágát ábrázoló prózakötetei (Porcelán baba, Francia tanya, A prágai szerelmesek, Céllövölde). Televíziós játékaiból is megjelent válogatáskötet Harmincnégy ember címmel, hangjátékait tartalmazza a Turini nyár című kötete. 1984 és 1990 között a Magyar Nemzet munkatársaként elsősorban tárcákkal jelentkezett, amelyek az Ember az alagútban című kötetében is megjelentek.

Munkásságának elismeréseként 1970-ben József Attila-, 1974-ben Gábor Andor-, 1995-ben Literatúra-, 1997-ben Kossuth-díjat vehetett át, emellett 1991-ben megkapta a Magyar Köztársasági érdemrend középkeresztjét, 2003-ban a Magyar Művészetért Díjat, 2010-ben a Szépírók Társaságának díját. 2011-ben a Prima Primissima díj egyik jelöltje.

2011.10.26 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések