Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

7 tipp - így váltsunk rákmegelőző életmódra!

kategória: Daganatos betegségek

1. Iktassuk ki az életünkből a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást! A rákos betegségek egyharmadát a dohányzás okozza, és a legtöbb daganatos halálozásért is a dohányzás a felelős. A dohányzás és az alkoholfogyasztás együtt különösen veszélyes: a szájüregi rákok kialakulásának kockázatát 15-szörösére, a nyelőcsőrákét pedig 25-szörösére növeli.

2. Felejtsük el a cukrozott szénsavas üdítőket! Egy tanulmány szerint, ha heti két vagy annál több pohár cukrozott szénsavas üdítőt fogyasztunk, több mint kétszer nagyobb eséllyel betegszünk meg hasnyálmirigyrákban.

3. Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonafélét! A vitaminokban és rostokban gazdag étrend kifejezetten védelmet nyújt számos ráktípussal szemben. Becslések szerint a rákos betegségek 35-40%-a megelőzhető lenne az étrend megváltoztatásával.

4. Kerüljük a magas zsírtartalmú ételeket, különösen a telített zsírokat! Vörös húsokból is csak keveset - hetente legfeljebb fél kilót - fogyasszunk! Ne vigyük túlzásba a feldolgozott húskészítmények (szalámi, sonka, kolbász) fogyasztását se!

5. Mozogjunk mindennap legalább fél órát! A mozgás jelentős védőfaktor a rákos megbetegedésekkel szemben.

6. Tartsuk meg az ideális testsúlyunkat! Az elhízás a legtöbb betegség kockázatát növeli.

7. Csökkentsük a napi stresszt! Ha állandóan feszültek vagyunk és szorongunk, azzal gyengítjük természetes védekező képességünket. Sajátítsunk el hatékony stresszkezelő technikákat: jógát, meditációt, relaxációt, autogén tréninget.

2012.03.23 00:02:00

forrás: 50plusz


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ne nyugodjon, alkosson!

Vajon megőrizhetjük-e szellemi frissességünket, ha időskorban is alkotunk, kreatív elfoglaltságokat találunk magunknak? Éljünk tevékeny életet, legyen részünk az alkotás örömében, hogy elkerüljük az üres hétköznapokat, s értelmet leljünk a...

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések