Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

7 érv, hogy miért érdemes letenni a cigarettát

kategória: babaszoba.hu, Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás

Ma Magyarországon mintegy 2,5 millió ember gyújt rá rendszeresen. A dohányzás okozta egészségkárosodás miatt 19 percenként meghal valaki, évente egy kisvárosnyi lakosságot veszítünk el így. Összegyűjtöttünk 7 nyomós egészségügyi érvet, ami segíthet a leszokás mellett dönteni.

1. Nap 1-4 szál cigaretta megháromszorozza a halálos szívbetegség kialakulásának esélyét. A szívinfarktusnak, érelmeszesedésnek, magas vérnyomásnak és az agyvérzésnek is a dohányzás az egyik legfontosabb ismert kockázati tényezője.

2. A rák egyes formái jóval gyakoribbak a dohányzók körében. A tüdőrákos betegek többsége rendszeresen rágyújt betegsége előtt, sőt van, aki még a betegágyon sem tud lemondani a napi egy dobozról. A káros szenvedély hozzájárulhat a gége-, a szájüregi- és garatrák, sőt a hasnyálmirigy-, hólyag- és méhnyakrák kialakulásához is.

3. A cigarettafüst több mint 4000 vegyi anyagot tartalmaz. A füst irritálja a légutakat, az állandó fulladásérzés, köhögés rontja a mindennapi teljesítményt. A dohányosoknál jellemző a hörgőgyulladás, a tüdőgyulladás és a középfülgyulladás, ezen felül pedig 33 százalékkal nagyobb az asztma kialakulásának kockázata náluk a nemdohányzókhoz képest.

4. Mind a cukorbetegség, mind a füstölgés önmagában is növeli az érelmeszesedés kockázatát. Ha a kettő egymással társul, a következmények még súlyosabbak lehetnek. A 60 éves kor alatt végtag-amputációra kényszerült cukorbetegek döntő többsége cigarettázik.

5. A dohányzó nőknél nehezebb lehet a teherbeesés, ugyanakkor gyakoribb a vetélés és a koraszülés. A gyermekvárás időszakában az édesanya dohányzása a magzati fejlődés visszamaradását idézheti elő, kisebb lehet az újszülöttek testsúlya, testhossza, fej- és mellkörfogata.

6. Világszerte emberek százezreinek halálát okozza a passzív dohányzás. Egy cigarettázó kolléga mellett eltöltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívott volna el a nemdohányzó is. A füstös otthonban élő gyerekek körében is nagyobb a hörgőgyulladás, tüdőgyulladás, középfülgyulladás gyakorisága, mint azoknál a kicsiknél, akik jóval egészségesebben, füstmentes környezetben nőhetnek fel.

7. A cigarettázás költséges függőség, hiszen egy rendszeres dohányos évente akár 250-300.000 forintot is elfüstöl. Próbálja ki kalkulátorunkat!

Forrás: "A szívsz vagy élsz?!" program 2010-es őszi sajtóanyaga


Animáció: HáziPatika.com

2010.09.16 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nem "pszichomasszázs"

A betegségek kezelésének leggyorsabb módja, ha bekapjuk a gyógyszert - a gyógyszergyártók nagy örömére. A pszichoterápia azonban nem csak tüneti segítséget nyújt, hanem a probléma gyökerét keresi.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések