Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

70 négyzetméteres mandala készült Magyarországon

kategória: Gondolta volna?, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

Megdöntötték a mandalakészítés világrekordját a Sziget Fesztiválon. Az elkészült mandala mintegy 70 négyzetméteres, és közel 500-an építették meg a világ 14 országából.

A kép mintegy 7 óra alatt készült el, és 550 kg színes kőport használtak fel hozzá. A rekord felállításában nem csak a készítők száma volt különleges, hanem az is, hogy a jelentkezők párokban dolgoztak. Az előrajzolt képet úgy készítették el, hogy az egyik készítőnek bekötötték a szemét, és úgy szórta a köveket, ahogy a párja irányította a kezét.

A mandala jelentése egyébként kör, ív, korong, az istenségek különböző képi ábrázolása. Eredetét tekintve inkább a buddhista indiai és tibeti kultúrához köthető, ahol még ma is használják meditációs technikákhoz. A mandalát nézve, a képre koncentrálva harmonizálhatjuk magunkat, gyógyíthatjuk testünket-lelkünket, különböző összefüggésekre ébredhetünk rá, miközben segít kilépni a stresszes világból. A mandala készítés gyógyítólag hat a lelkünkre. A színhasználat mélyen a lelkünkből jön, tehát ezek a színek adják meg személyiségünket. Sőt jellemfejlődésünket is mutathatja, hiszen egy mandalát másképp készítenél el egy év múlva, mint most - olvashatjuk a wikipedia.hu-n.

A világrekord-kísérletet a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Védőháló a Lelki Egészségért Alapítvány, a Tárt Kapu a Kreatív Életért Egyesület, a Sötét Nappalok Fényes Éjszakák Egyesület és a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága kezdeményezte. Ez az öt szervezet a mandalafestésen keresztül próbálta érzékeltetni, hogy ma pszichés betegként szinte lehetetlen élni, hasonlóan ahhoz, ahogy lehetetlen mandalát készíteni bekötött szemmel, segítség nélkül.

2009.08.22 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Félúton

Az emberélet útjának felén életünk különböző szálai összekuszálódnak, ezért új utakat keresünk, iránymutatásra szorulunk. Kételyeink támadnak az élet értelmével kapcsolatban. Hová tartunk? Mi a feladatunk? Van-e még lehetőségünk a kiteljesedésre?

tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések