Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

6 hét alatt leteheti a cigarettát!

kategória: Dohányzás, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Új termékek, szolgáltatások

Egyedülálló, ingyenes program indult Magyarországon, ráadásul többféleképpen is elérhető módon. Budapestieknek személyesen is segítenek ingyenes egyéni és csoportos terápiával, ezzel együtt pedig az interneten is elérhető a program, plusz egyéni, tervezett telefonos kapcsolattartással segíti például a vidéken élőket a Dohányzásról Leszokást Támogató Tudásközpont.


"A dohányzásról leszoktató központunk, vonalunk egyedülálló abban, hogy a népegészségügyi célkitűzésekkel összhangban van: telefonos, egyéni és csoportos tanácsadással, személyre szabott kognitív viselkedésterápia alkalmazásával segítik a leszokást" - mondta dr Urbán Róbert egészségpszichológus, a központ egyik alapítója.

Van egy "forró drót" szolgáltatás a (06-1) 3935170-es számon, itt bárki kérdezhet bármit, ami a dohányzással összefügg.
Ugyanakkor újszerű, hogy az ingyenes programra, a "leszokásvonalra" bejelentkezőket előre egyeztetett módon, egyeztetett időben többször felhívják telefonon, és támogatást, információkat nyújtanak a megkezdett leszokási folyamat éppen aktuális állásával kapcsolatban, átbeszélik a problémákat, segítenek ezeket megoldani. Tippeket, stratégiákat adnak, hogy mit tegyen, ha például nagyon kell a cigaretta, hogyan csökkenthetőek a leszokással járó tünetek. Ez gyakorlatilag 6 alkalom, hetente egy hívás - majd 6 hónapos utánkövetés van, és természetesen később is segítséget nyújtanak, ha valakinek erre szüksége van.
Néhány példa arra, hogy miről beszélgetnek a pácienssel:
segítenek abban, hogy miként tűzzenek ki időpontot a leszokásra, mit tegyenek, ha mégis rágyújtottak, lelki segítséget adnak ahhoz, hogy ilyenkor se adják fel.

Segítség nélkül a dohányosok 4-5 százaléka képes csak a leszokásra. (Leszokás alatt azt értik a szakemberek, ha valaki már legalább 1 éve nem dohányzik.) Ha segítséget kap, akkor a leszokási arány megsokszorozódik.
"Nem etikus, hogy tiltunk, büntetünk, emeljük az adót - közben pedig nem kínálunk lehetőséget a leszokásra!" - hívta fel a figyelmet dr. Urbán Róbert.

Ezzel együtt a Dohányzásról Leszokást Támogató Tudásközpont tájékozódási pont mindazon egészségügyi szakembereknek, akik a legfrissebb tudományos közleményekre, adatokra kíváncsiak, illetve képzéseket is szerveznek azok számára, akik később támogatni szeretnék pácienseik leszokását. Szeretnének hazai kutatásokat kezdeményezni, és abban bíznak, hogy egy idő után a dohányosok között nem "furcsa dolognak" tűnik, ha valaki le akar szokni a cigarettáról, hanem épp ez lesz a természetes.

A központ bemutatóján elhangzott, hogy 10 éve nem változott a dohányosok aránya Magyarországon, viszont az biztató, hogy 50 százalékuk szeretne leszokni erről a káros szenvedélyről, 17 százalékuk ráadásul a következő 6 hónapon belül meg szeretné ezt tenni. Ennyi pácienst azonban egyszerre biztosan nem bírna befogadni a magyar ellátórendszer.
"Ezért lehet fontos, hogy azok, akik elszánták magukat, elérhessék a leszoktatást segítő szolgáltatásokat, ne vesztegessék az idejüket, energiájukat hatástalan módszerekre. A már bizonyítottan jó módszereket aztán tovább lehet egymással kombinálni" - tették hozzá a szakemberek.

Riasztó adat, hogy csak Romániában halnak meg többen dohányzással összefüggő okból, illetve kétszer nagyobb a rizikónk a dohányzással kapcsolatos halálokora az EU-hoz képest.
A tüdőrák-halálozási statisztikákat figyelve kiderül, hogy egész Európában Magyarországon a legtöbb a halálozás a nők között - többen halnak meg tüdőrákban, mint mellrákban!

A program az interneten is elérhető a www.leszokasvonal.hu címen.
A program működését, a leszokásközpontot az indulást követő 2 évben a Pfizer Magyarország Kft. és a Pfizer Global Health Fund támogatja. "Azt szeretnénk elérni, hogy ez a munka később beépüljön az egészségügyi rendszerbe, a munkában résztvevők díjazását később átvegye a költségvetés. Addig viszont büszkék vagyunk, hogy támogathatjuk a központot" - tette hozzá Rékassy Balázs, a Pfizer Közkapcsolati igazgatója.

A leszokás során nem alkalmaznak gyógyszereket és semmilyen módon nem reklámozzák a támogató cég leszokást segítő készítményét - válaszolták a központ vezetői a HáziPatika.com kérdésére.

Kéky Kira

2009.12.14 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Költsünk tudatosan az egészségünkre!

Idősebb korban a krónikus betegségekre felírt gyógyszerek jelenthetik a legnagyobb kiadást - tudatos pénzügyi tervezéssel és néhány ötlettel azonban viszonylag olcsón foglalkozhatunk az egészségünkkel. Hat tippünk a testnek és a léleknek is jót tesz!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések