Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

6200 méteres csúcsot mászott meg két asztmás magyar fiatal

kategória: Asztma, babaszoba.hu, Gyógyszerészet, Sport, sport-egészségügy

Vegyen szívószálat a szájába, fogja be az orrát, és próbáljon a vékony nyíláson át lélegezni, miközben felfelé megy a lépcsőn - ha kipróbálja, akkor megsejtheti, hogy asztmásként milyen más a sport, mennyivel több nehézséggel kell szembenézni.
Ennek tudatában könnyebben érthető: miért olyan óriási teljesítmény, hogy bár a rossz időjárási körülmények miatt a Pamír legmagasabb csúcsára nem lehetett feljutni, a Razdelnaya csúcsot végül megmászták.
Zempléni Balázsnak és Szabolcsnak nem ez volt az első ilyen megmérettetése, korábban már próbára tették állóképességüket a Magas-Tátrában, az Alpokban és Svájcban is, mégis mostani, az AstraZeneca gyógyszergyár által támogatott vállalkozásuk jelentette a legnagyobb kihívást, mert a 6200 méteres magasság előre nem látható veszélyeket rejtett magában. Ennek ellenére a légzési nehézségekkel küzdő fiatalok zökkenőmentesen helytálltak a próbatételen.

A megmérettetés legfőbb célja a betegséggel kapcsolatos tapasztalatok bővítése volt, ezért egészségi állapotukat folyamatos mérésekkel követék nyomon. Bár az útra magukkal vitt speciális véráramlás-mérésre szolgáló eszköz 4200 méternél felmondta a szolgálatot, a megfelelően szedett gyógyszereknek köszönhetően semmilyen egészségügyi probléma nem merült fel az út során.


Az orvos-tanácsadó elmondása szerint ugyan ez a fajta sport nincs bizonyíthatóan pozitív hatással az asztmás megbetegedésekre, de a rendszeres testmozgás növeli az állóképességet, és ezen a magasságon nem kell a pollenektől és atkáktól sem tartani. A sport ezenkívül ösztönzőleg hatott Szabolcsra és Balázsra, ennek hatására tanulták meg, hogyan kezeljék magukat, hogy szervezetük a fokozott igénybevétel során is helytálljon.
 
Dr. Kádár László elmondta, hogy tudatos életvitellel, megfelelő orvosi kontrollal és rendszeres kezeléssel az asztmás betegségekben szenvedőknek sem kell korlátok között élniük. Egészséges társaikat megközelítő, sőt meghaladó teljesítményekre is képesek lehetnek.

Kovács Nikolett
Animáció: HáziPatika.com

2009.08.12 14:34:26

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések