Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

5 ok, amiért érdemes leszokni az üdítőitalról

kategória: Táplálkozás

Az üdítőital nem más, mint cukros víz, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet - ez a tény már régóta ismeretes. De milyen hatást fejtenek ki a cukros üdítőitalok szervezetünkben, miért érdemes leszokni róluk? Ezeket az információkat gyűjtötte össze egy tanulmány, amelyről a Today Health számol be.

1. Az üdítőital gyorsítják az öregedést. Legyen diétás vagy hagyományos, minden kóla tartalmaz foszfátot, foszforsavat, amelynek túlzott fogyasztása szív- és veseelégtelenséghez, izomvesztéshez és csontritkuláshoz vezethet. Ezek felgyorsítják az öregedés folyamatát.

2. Az égetett cukor rákot okozhat. Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a mesterséges színezékek rákkeltő hatásúak.

3. A citrus alapú, valamint izotóniás italoknál az azokban megtalálható vegyi anyagok memóriazavarhoz, nagy mennyiségben való fogyasztása esetén idegi rendellenességhez is vezethetnek.

4. Nemcsak az üdítőital, hanem még a csomagolás is káros az egészségre. A biszfenol-A (BPA) az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, amelyet már összefüggésbe hoztak a hormonzavarral, a meddőséggel, az elhízás, valamint a rák bizonyos típusaival.

5. Ötödik okként a szakértők az édesítőszereket sorolják fel, amelyeket a szervezet nem képes lebontani, így hosszú távon vízszennyezést is okoznak.

2012.03.19 00:02:00

forrás: OrientPress Hírügynökség


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Gyógyító ételek

Életünk során sok olyan élelmiszerrel találkozunk, amelynek jótékony élettani hatásával nem vagyunk tisztában. A fokhagyma például kedvelt fűszernövény, de egyedülálló ízén kívül, vitamin és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések