Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

5 ok, ami magyarázatot ad a feledékenységre

kategória: Gondolta volna?

Nem emlékszik, hogy percekkel korábban hova tette a kulcsát? Elfelejtett egy fontos határidőt? Visszafordul, mert nem biztos abban, hogy elzárta a gázt, bezárta az ajtót? A kutatók összegyűjtöttek 5 okot, amely a koncentrációs képesség romlásához vezet.

1. A feledékenység utalhat vitamin- vagy hormonhiányra, különösen akkor, ha fáradékonynak érzi magát. A koncentráció romlását okozhatja a pajzsmirigy-hormon hiánya, amnek következtében lelassul az anyagcsere, így a vér nem a megfelelő ütemben áramlik az agyba. Emellett a B12 vitamin hiánya, valamint a vérszegénység is okozhat hasonló tüneteket.

2. A hormonegyensúly felborulása, például a menopauza előtti évek is okozhatják a koncentrációs képesség romlását. Az ilyen korban lévő nők gyakran panaszkodnak feledékenységről, ilyenkor érdemes elgondolkodni egy rövid távú hormonpótló terápián.

3. Hatással lehetnek a koncentrációs képességre az antidepresszánsok is. A nyugtatók és szorongásgátló gyógyszerek elhúzódó fáradságot, álmosságot okozhatnak.

4. Az is kiváltó ok lehet, ha éppen leszokott a dohányzásról. Az közismert tény, hogy minél tovább dohányzik valaki, annál többet veszít el szürkeállományából, de minél hamarabb szokik le róla, annál többet őriz meg belőle. A nikotinmegvonás során pedig nehezebb a koncentráció.

5. Az étkezési szokások is hatással vannak a koncentrációra. Leginkább a sok halat és zöldséget tartalmazó mediterrán étrend tesz jót a mentális egészségnek.

2012.03.16 00:02:00

forrás: OrientPress Hírügynökség


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ez a tánc korra való tekintet nélkül gyakorolható! Videóval!

Ringó csípők, lebbenő szoknyák - sokan hihetik, hogy a hastánc csak fiataloknak való - pedig ez nem igaz! Cikkünkből és videónkból kiderül, hogy 50 év felett is áldásos hatásai vannak ennek az ősi, női táncnak!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések