Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

5 ok, ami magyarázatot ad a feledékenységre

kategória: Gondolta volna?

Nem emlékszik, hogy percekkel korábban hova tette a kulcsát? Elfelejtett egy fontos határidőt? Visszafordul, mert nem biztos abban, hogy elzárta a gázt, bezárta az ajtót? A kutatók összegyűjtöttek 5 okot, amely a koncentrációs képesség romlásához vezet.

1. A feledékenység utalhat vitamin- vagy hormonhiányra, különösen akkor, ha fáradékonynak érzi magát. A koncentráció romlását okozhatja a pajzsmirigy-hormon hiánya, amnek következtében lelassul az anyagcsere, így a vér nem a megfelelő ütemben áramlik az agyba. Emellett a B12 vitamin hiánya, valamint a vérszegénység is okozhat hasonló tüneteket.

2. A hormonegyensúly felborulása, például a menopauza előtti évek is okozhatják a koncentrációs képesség romlását. Az ilyen korban lévő nők gyakran panaszkodnak feledékenységről, ilyenkor érdemes elgondolkodni egy rövid távú hormonpótló terápián.

3. Hatással lehetnek a koncentrációs képességre az antidepresszánsok is. A nyugtatók és szorongásgátló gyógyszerek elhúzódó fáradságot, álmosságot okozhatnak.

4. Az is kiváltó ok lehet, ha éppen leszokott a dohányzásról. Az közismert tény, hogy minél tovább dohányzik valaki, annál többet veszít el szürkeállományából, de minél hamarabb szokik le róla, annál többet őriz meg belőle. A nikotinmegvonás során pedig nehezebb a koncentráció.

5. Az étkezési szokások is hatással vannak a koncentrációra. Leginkább a sok halat és zöldséget tartalmazó mediterrán étrend tesz jót a mentális egészségnek.

2012.03.16 00:02:00

forrás: OrientPress Hírügynökség


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Mi is az a koleszterin?

A zsírok a szervezet alapvető építőmolekulái. Közéjük tartoznak a trigliceridek és a koleszterinmolekulák is. Hogyan válhatnak hát ezek az alapvető építőelemek szervezetünk egészségének ellenségeivé?

tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések