Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

5 agykarbantartó tipp

kategória: Öregedés

Előfordult már, hogy nem emlékezett egy telefonszámra, idegen kifejezésre, valakinek a vezetéknevére vagy arra, hogy hol parkolt, mit evett reggelire? Szeretné, hogy élesebbé váljon a figyelme a koncentrálóképessége és a memóriája? Próbálja ki az alábbi tippeket, amelyeket a Health Today gyűjtött össze.

1. Agytréning
Keresztrejtvények, puzzle, sudoku. Játsszon olyan játékokat, amelyek kognitív erőfeszítést igényelnek, és segítenek javítani a memóriát. A tanulmányok rámutatták arra, hogy ezekkel az agytornákkal nagy mértékben fokozható az agy vérellátása, ettől megedződik a memória, és javulnak a szellemi képességek.

2. Helyes étkezés
Hallott már róla, hogy az omega-3 zsírsav jót tesz az agynak? Úgyszintén alkalmasak az agy karbantartására a gyümölcsök, a zöldségek és a magvak. Továbbá figyeljen oda szervezete folyadékháztartására is, ugyanis a dehidratáció gyakran okoz zavartságot és feledékenységet.

3. Mozogjon!
Az agy megfelelő működésének és vérellátásának alapja a megfelelő fizikai tevékenység. Mindennap legalább 30 perc mozgásra lenne szükség az agy megfelelő karbantartásához. Akinek nincs ideje, járjon lépcsőn liftezés helyett, de például az ülőmunkát végzőknek sem árt időközönként kinyújtóztatniuk a lábukat.

4. Koncentráljon!
Néha igazán nem figyelünk arra, amit épp csinálunk. Ha koncentrál az információkra, azok valószínűleg jobban fognak rögzülni. Egy másik trükkel fel tudja gyorsítani a megjegyzés folyamatát: például, amikor éppen megtanult valamit, gyakorolja be megfelelőképpen, ezzel segíthet elraktározni az információt.

5. Vitaminok
Népszerűek a különböző alternatív gyógyászatban használt étrend-kiegészítők, mint a ginkgo biloba, amit a memóriafunkció javításával hoznak összefüggésbe. Klinikai kísérletek ugyan nem folytak a növény hatékonysága kapcsán, de kisebb tanulmányok igazolták a ginkgo jótékony hatását. Nem veszíthet, ha tesz egy próbát.

2012.07.21 00:02:00

forrás: OrientPress Hírügynökség


Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések