Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kockázatvállalás? 50 éves korig!

kategória: Pszichológia

Összemérné tudását, képességeit másokkal? Kockáztatná a pénznyereményét? Ha ötven év alatti, akkor valószínűleg igennel válaszol, mert még nem érte el versengési kedve csúcsát. Amióta a Harvard Egyetem korábbi vezetője, Lawrence Summers 2005-ben robbantotta a hírbombát, hogy a férfiak és nők közti, belülről jövő különbség magyarázza, miért kevesebb a női tudós, azóta kutatják a nemi eltérések és a kockázatvállalás hatásait.

Ulrich Mayr pszichológus professzor és az Oregoni Egyetem közgazdásza, William Harbaugh 2010 nyarán indították el vizsgálatukat egy csoport főiskolással. Egy rövid tréning után egy bevásárlóközpontba mentek, pavilont állítottak fel, majd több mint 800 felnőtt önkéntest toboroztak össze. Választhattak, hogy vagy megoldanak egyszerűbb matematikai példákat azonnali kisebb pénzjutalomért, vagy egy nagyobb összeg reményében összemérhették tudásukat másokkal. Az eredmény: a nagyobb jutalom érdekében vállalt versengésre való hajlandóság minden felnőtt esetében növekszik 50 éves korig (a férfiaknál kicsit jobban, mint a nőknél).

Az eredmények 543 felnőttől származtak, a 25-75 éves korosztály tagjai közül, az egyes életkori csoportokban viszonylag kiegyensúlyozott megoszlással. "A versengés fontos a források elosztásában, a politikai pozíciók elnyerésében, a főiskolai felvételin, munkahelyen, és a többi hasonló helyzetben. A teljesítmény befolyásolja a sikert. Talán az egész a döntésekről szól. A vizsgálat eredményei az újdonság erejével hatnak. Arra számítottunk, hogy a versengő, kockázatos viselkedés egyre csökken. Meglepődtünk, mikor azt láttuk, hogy 50 éves korig növekszik" - állapította meg Harbaugh.

A korábbi kutatások leggyakrabban a fiatalabb felnőttekre összpontosítottak, és azt mutatták, hogy 25 éves kor után csökkenő tendenciát mutat a kockázatos viselkedés. Más vizsgálatokból meg az derült ki, hogy a kognitív teljesítmény visszaesik az életkor előre haladtával, ahogy a kortizol és a tesztoszteron szintje is csökken. Mayr szerint általános az a nézet az, "hogy ahogy az ember öregszik, a teljesítmény kezdi elveszíteni a fontosságát."

2011.11.18 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések