Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A sikeres öregedés négy pillére

kategória: Öregedés

Jelentősen csökkenti a krónikus betegségek kockázatát az edzés, a dohányzás kerülése, a mértékletes alkoholfogyasztás, illetve a zöldségek és a gyümölcsök mindennapi bevitele - egy friss brit tanulmány szerint. 5100 egészséges, 42 és 63 év közötti férfi és nő állapotát követték nyomon 16 esztendőn át. A vizsgált időszakban 550 hunyt el közülük, 950-et minősítettek kiváló állapotúnak, a többiek szervezete pedig koruknak megfelelő volt.

A "sikeres öregedésnek" is hívott kiváló állapot mozgékonyságot, jó tüdőfunkciót, mentális egészséget, gondolkodási és memóriakészséget, valamint a krónikus betegségek (a diabétesz, a rák, a szívbetegség, az agyvérzés) elkerülését jelenti 60 éves kor fölött. A normális csoportban lévőknél krónikus betegséget vagy más, fizikai, esetleg mentális állapotot rontó kórképet találtak.

A kutatók rávilágítottak, hogy a középkorúak óvintézkedései négy részre oszthatóak: a dohányzás elkerülése, a mértékletes alkoholfogyasztás, a rendszeres edzés, valamint a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend számottevően növelte a sikeres öregedés esélyét. Az egészséges idősek 81 százaléka házasságban élt, ez az arány a normál állapotúaknál 78, míg az elhunytaknál 71 százalék volt. Az iskolázottság terén is összefüggés mutatkozott, mivel a sikeresen öregedők harmada felsőfokú oklevelet szerzett, de a másik két csoportban csak 24, illetve 18 százalék volt e két mutató.

"Kutatásunk megmutatja, hogy az egészséges élethez vezető magatartásformák jótékony hatása összeadódik, tehát minél többet sajátít el valaki közülük, annál nagyobb eséllyel lesz szép időskora" - mondta Dr. Severine Sabia, a Londoni Egyetem közegészségügyi karának professzora. Az eredmények a Canadian Medical Association Journal című szakfolyóiratban jelentek meg.

2012.11.01 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Sohase mondd, hogy vége, merj újra szeretni!

Bárkinek alakulhat úgy az élete, hogy betegség, haláleset, válás, szakítás, tartós kiküldetés, stb. miatt hosszabb ideig nincs szexuális kapcsolata. "Kiesve a gyakorlatból", kell-e félnünk az újrakezdéstől?

tovább


Szponzorált hirdetések