Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kávéval védekezni lehet a béldaganat ellen?

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

Napi több csésze kávé jelentős mértékben csökkentheti a béldaganatok kockázatát - egy friss kutatás szerint. Az eredmény azt mutatta, hogy a napi négy csésze kávét fogyasztó résztvevőkben 15, a hat vagy több csészével fogyasztókban pedig akár 40 százalékkal is alacsonyabb a betegség kialakulásának valószínűsége. A teafogyasztókban ugyanakkor nem mutatták ki ezt a kedvező hatást.

A betegség halálozási aránya meglehetősen magas, főként azért, mert a betegek általában nem veszik komolyan a korai figyelmeztető jeleket, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a daganat már előrehaladott állapotba kerül. A rendellenesség fő kockázati tényezői közé tartozik a zsíros és vörös húsok nagy mennyiségű fogyasztása, valamint a mozgáshiány is. Már korábbi vizsgálatok is utaltak a kávé védőhatására, de az eredmények nem voltak meggyőzőek.


Az American Journal of Clinical Nutrition legújabb számában megjelent kutatásban az USA Országos Rákkutató Intézetének szakértői közel 490 ezer férfi és nő étkezési szokásait vizsgálták. A béldaganatok arányát összehasonlították a kávéivók és a nem kávéivók körében. Az eredmények azt mutatták, hogy a napi 4-5 csésze kávét fogyasztókban valamivel alacsonyabb a béldaganat kialakulásának kockázata. A legnagyobb, közel 40 százalékos kockázatcsökkenést azonban azokban mutatták ki, akik naponta legalább hat csésze kávét ittak.

Korábbi kutatásokból az derült ki, hogy napi öt csésze kávé vagy tea fogyasztása körülbelül 40 százalékkal csökkenti az agydaganat kialakulásának kockázatát, egy japán kutatás pedig azt bizonyította, hogy már napi egyetlen csésze kávé is közel felére csökkenti a száj- és a nyelőcsőrák kockázatát.

Dr. Euan Paul, a Brit Kávé Szövetség igazgatója a pozitív hatások mellett hangsúlyozta, hogy a várandós nőknek a kávéfogyasztás mérséklése javasolt, mert nagy dózisban a koffein növelheti a vetélés kockázatát. A koffein egyesekben a szorongást is fokozhatja, és az alvási mintákat is megváltoztathatja, ezért ha valaki ezt tapasztalja, érdemes visszafognia a fogyasztást.

Animáció: HáziPatika.com

2012.09.02 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések