Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

40 éven belül az összes amerikai felnőtt elhízhat

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Gyomor- és bélproblémák, Táplálkozás

Ha az elmúlt három évtized trendje tovább folytatódik, lehetséges, hogy 40 év múlva már az összes amerikai felnőtt túlsúlyos lesz - vetíti előre egy államilag finanszírozott tanulmány.

Az állítás talán vészjósló, vagy lehetetlennek tűnik, de a kutatók szerint ha a valóságos mérték nem is éri el a 100 százalékot, minden további növekedés aggodalomra ad okot, mivel a lakosságnak már így is a kétharmada elhízott.

"Genetikailag és élettanilag 'lehetetlen', hogy minden amerikai felnőtt elhízzon" - állítja Dr. Lan Liang, az állami Egészségügyi Kutatási és Minőségi Hivatal munkatársa, a tanulmány egyik kutatója. Hozzátette, hogy ha az elmúlt 30 év trendje folytatódik, pontosan a fent említett irányba fogunk haladni. Kollégáival kimutatták, hogy a felnőttek némelyik csoportjánál így is extrém mértékű az elhízottak és túlsúlyosak aránya. Az afroamerikai nőknél ez például 78 százalékra rúg.

Az Obesity folyóiratban megjelent új tervek az állami felmérés során 1970 és 2004 között gyűjtött adatokon alapul. Ha ezen évek trendje tovább folytatódik, a becslések szerint 2030-ra az amerikai felnőttek 86 százaléka lesz túlsúlyos, az elhízási arány 51 százalékos lesz. 2048-ra az összes felnőtt bizonyos mértékű túlsúllyal küzdhet majd.

A súlyproblémák a legjelentősebbek az afro-amerikaiak és a mexikói származásúak körében lesznek. 2034-re az összes színes bőrű amerikai nő elhízhat, ugyanígy a mexikói származású férfiak több, mint 90 százaléka. Mindezeket a "nagy feltételezés" alapján állítják, mely szerint az elmúlt évtizedek trendje visszaesés nélkül fog növekedni, ismerte el Liang. "Ez nem más, mint egy vészjelzés, hogy mindenki láthassa, mi történik, ha nem változtatunk az életmódunkon."

Nem csak a derékbőség okoz kellemetlenséget, állítják Liang és munkatársai. Becsléseik szerint a súlynövekedés miatti egészségügyi kiadások minden évtizedben megkétszereződhetnek. 2030-ra az összeg elérheti a 957 milliárd dollárt. A költségeket a népszámlálás adatai alapján becsülték meg, illetve a túlsúlyból származó jelenlegi egészségügyi kiadások alapján, de Liang szerint a megállapított összeg meglehetősen szerény a valódi várható költségekhez képest.

Az eredmények fényében nagy szükség lenne széleskörű erőfeszítésekre, hogy javítsák az amerikaiak életvitelét, megfelelő kontroll alatt tartsák az amerikai lakosság testsúlyát. Liang szerint azonban kevés az, ha kevesebb evésre és több mozgásra buzdítjuk őket. Nagyobb változásokra van szükség, például gyalogosbarát környezet kialakítására, hogy az emberek többet sétálhassanak. Esetleg az élelmiszeripart is rá lehetne venni, hogy egészségesebb, kalóriaszegényebb termékeket kínáljanak. "Ezt egyéni szinten nem lehet megoldani, csak a társadalom egészének bevonásával" - mondta Liang.

Animáció: HáziPatika.com

2008.08.12 09:10:01

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések