Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

2 génhiba a halálos kimenetelű petefészekrák hátterében

kategória: Daganatos betegségek, Genetika

Amerikai kutatók kimutatták, hogy két gén mutációja is kapcsolatba hozható a petefészekrák halálos formájával. A felfedezés új terápiás stratégiákhoz vezethet.

A Johns Hopkins Egyetem Kimmel Rákközpontjának kutatói nyolc betegben 18 ezer fehérjekódoló gén mutációit keresték. A vizsgálat során 253 génben összesen 268 mutációt találtak - daganatonként átlagosan húszfélét.

A Science Express szeptember 8-i számában olvasható tanulmány szerint a leggyakrabban az ARID1A (57 százalék) és a PPP2R1A (7,1 százalék) nevű gének mutációja fordul elő. Az ARID1A normális működése a daganatgátlás, a PPP2R1A megváltozása elősegíti a normál sejtek daganatos sejtekké való átalakulását. Ezeket a géneket korábban senki nem hozta összefüggésbe a petefészekrákkal. A megállapítás új lehetőséget nyithat meg a molekuláris diagnózis és a kezelési eljárások terén.

A petefészekrák mintegy 10 százalékban kezdődik a petefészek felszínén, az érintett hölgyek általában 40 és 80 év közöttiek, a kemoterápia gyakran hatástalannak bizonyul.

2010.09.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Cukorbetegség

Cukorbetegség és más betegségek

Diabétesz mellitusban, különösen rossz anyagcsere-helyzet esetén, gyakrabban lépnek fel fertőzések. Ilyenkor jól kezelt betegnél is felborulhat a szénhidrát-háztartás. Kezelt betegekben az anyagcsere-kisiklás leggyakoribb oka valamilyen fertőzés.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések