Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

160 éve halt meg a fényképezés úttörője

kategória: Gondolta volna?

1851. július 10-én halt meg Louis Jacques Mandé Daguerre francia festő, az első gyakorlatban is használható fényképészeti eljárás, a dagerrotípia egyik feltalálója.

1787. november 18-án született a Párizs környéki Cormeilles városkában. Eleinte adótiszt volt, majd festeni kezdett, s mivel a színház vonzotta, a díszletfestésre specializálódott. Később még többet akart a szemnek nyújtani és megalkotta a kép idő- és térbeli változását érzékeltetni képes, a korban igen népszerű diorámát. A képet egy olajjal, viasszal átitatott, áttetsző vászonra festették, e mögött további színezett, vékony selyemből készített vásznakat mozgattak zsinóron, így a megvilágított képben érzékelhető lett a felhők mozgása vagy a vihar.

Daguerre további babérokra vágyott, így a világ valós képmásának rögzítésén kezdett dolgozni. A festők már a középkortól ismerték a camera obscurát, a sötétkamrát: a zárt doboz egyik oldalán egy kis lyukat hagytak, és az ezzel szembeni homályos üvegen fordított állású kép keletkezett. Ennek rögzítésére először Joseph Nicefore Niépce volt képes, aki a kamera képét fényre keményedő bitumennel bevont üveglapra vetítette és fixálta - igaz, ötnapos exponálási idővel.

Daguerre és Niépce 1829-ben tízéves partnerségi megállapodást kötött, ám Niépce 1833-ban váratlanul meghalt, így nem arathatta le sem az erkölcsi, sem az anyagi elismerést találmányáért. Megtette ezt helyette Daguerre, aki 1837-ben állt elő az első, gyakorlatban is használható fotográfiai eljárással. A művelet során az ezüsttel bevont rézlemezt jódgőz fölött tették érzékennyé, majd a lemezt a kamerába helyezve következett a 3-30 perces expozíció. A képet 60 Celsius fokon, higanygőz segítségével tették láthatóvá, majd tömény konyhasóoldattal fixálták.

A dagerrotípia közvetlenül pozitív képet adott, amelyen a jobb- és a baloldal fel volt cserélve, és nem volt reprodukálható. Az első dagerrotípia 1837-ben készült és a feltaláló műtermét ábrázolja, ezen kifejezetten apró részletek is megfigyelhetők.

Daguerre találmányát 1839. január 9-én mutatták be a francia akadémiának, és a lenyűgözött tudós társaság azonnal javasolta a kormánynak, hogy vegyék meg az eljárást. A dagerrotípia szinte hónapok alatt világszerte elterjedt.

2011.07.10 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések