Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

116 éves a világ legidősebb embere

kategória: Öregedés

Betöltötte 116. életévét a japán Kimura Dzsiroemon, a világ legidősebb embere, egyben a leghosszabb életkort megért férfi a földkerekségen. Rendkívüli életkorát egyszerű, de hatásos életfilozófiájának köszönheti: "egyél könnyű ételeket, és élj sokáig".

A 65 éves koráig postásként dolgozó, majd földműveléssel foglalkozó férfi nem dohányzik, csak "szerény mértékben" fogyaszt alkoholt, és elmondása szerint csak addig eszik, ameddig "80 százalékig meg nem telik". A jeles alkalomból népes családja mellett otthona, Kjotango település polgármestere, a Guinness Rekordok illetékese, valamint Abe Sindzó japán kormányfő is felköszöntötte. "Kimura úr jó egészsége egész Japán büszkesége" - közölte a miniszterelnök a férfinak küldött videoüzenetében.

Az 1897-ben született Kimurának 14 unokája, 25 dédunokája és 14 ükunokája van. Tavaly decemberben vált a világ legidősebb emberévé, a rekordot előtte tartó amerikai nő halálát követően. A férfi egyike annak a 12, jelenleg is élő embernek, akik a XIX. században születtek. Van, aki vitatja Kimura korrekorderségét: egy kínai nő azt állítja magáról, hogy 127 éves életkort élt meg, habár ezt nem tudja születési anyakönyvi kivonattal bizonyítani. A Guinness Rekordok nyilvántartása szerint a valaha leghosszabb kort megért ember egy francia nő, aki 1997-ben 122 évesen hunyt el.

Az ünneplőkön kívül Kimurát helyi egészségügyi szakemberek is meglátogatták pénteken, akik a település hosszú életű lakóinak titkát kutatják. A Kiotó közelében található, 60 ezres lélekszámú városban ugyanis 95 száz évnél idősebb ember él. A kutatók elsősorban a szép kort megélt emberek étrendjére kíváncsiak. A felmérést követően a város egy, a hosszú élet titkát rejtő szakácskönyvet kíván kiadni, nem titkoltan turisztikai céllal.

2013.04.25 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések