HáziPatika.com

 
Megnevezés: Vegyhatás

Rövidítés: pH

Típus: 

Normálérték: pH 4,5-8,5

A vizsgálat a vizelet bakteriális fertőzésének, az ürített kő típusának megállapításában segít.

Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizsgálat a vizelet vegyhatását, azaz savasságát-lúgosságát méri. A pH rendesen a 4,5-8,5-ös tartományba esik, értéke sok tényezőtől, például az étrendtől is függ, szigorúan vett normálértéke nincs.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Az alacsonyabb pH savas vizeletet jelez. A savanyú vegyhatású vizelet bizonyos vesekő-típusok (pl. húgysavkövek) képződését segíti.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A pH magasabb értéke, lúgos (alkalikus) vizeletre utal. Alkalikus vizeletet leginkább a húgyutakban lévő, úgynevezett urea-bontó baktériumok okoznak, tehát bakteriális fertőzésre utal.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Elsősorban az étrend megváltoztatásával emelhetjük a vizelet pH-ját. Ezek az ún. alkalizáló diéták megelőzhetik a savas környezetet kedvelő vesekövek kialakulását.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A magasabb érték esetlegesen zajló húgyúti fertőzésre utalhat. Ilyen esetben vizeletből a kórokozók kitenyésztése szükséges, mellyel a gyulladásért felelős mikroorganizmusokat lehet kimutatni, azonosítani, gyógyszerérzékenységüket meghatározni. Ezután megfelelő gyógyszeres (antibiotikum) kezelés szükséges. A kezelés befejezése után újabb vizeletvizsgálat szükséges.


Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia