HáziPatika.com

 
Megnevezés: Transzferrin

Rövidítés: 

Típus: Vérszérum vérkémiai, vérképzési vizsgálat.

Normálérték: Függ az életkortól: Csecsemő: 210-400 mg/dl Gyermek: 240-360 mg/dl Felnőtt: 200-340 g/dl

A transzferrin a vér fő vasszállító fehérjéje. Vassal való telítettségének mértékéből a szervezet vasraktárainak feltöltöttségére lehet következtetni. A transzferrin koncentrációja csökken alultápláltságban és más, plazmafehérjék csökkenését okozó állapotokban.

Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A transzferrin a vér fő vasszállító fehérjéje, mely a vasat azokhoz a sejtekhez szállítja, amelyeknek arra szükségük van, és transzferrin-kötőhellyel rendelkeznek. A transzferrin meghatározás a vas és a ferritin meghatározással együtt jól leírja az egyén vas-státuszát, vagyis, hogy vashiány, vastöbblet vagy normális vasmennyiség van-e jelen a szervezetben. A típusos vashiányban emelkedett transzferrin-, csökkent ferritin- és vas-szintet találunk.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vizsgálatot a vérszegénység okainak felderítésére, kezelésének ellenőrzésére alkalmazzák.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Általában a többi plazmafehérje (pl. albumin) kórosan alacsony koncentrációival jár együtt. A transzferrin koncentrációjának rendellenességei ritkák, de súlyos állapotokat jeleznek (máj-, vesebetegség, alultápláltság). Csökkent transzferrin-szint fordulhat még elő tesztoszteron adása után, fertőzésekben, akut gyulladásban, daganatok, hemokromatózis stb. esetén. Ritka öröklött betegség a transzferrin-hiány. Szakorvosi kivizsgálás és beavatkozás szükséges.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Megnövekedett transzferrin-szintet találunk vashiányban, terhességben, ösztrogén tartalmú gyógyszer szedése után és lipoid nefrózisban.


Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia