HáziPatika.com

 
Megnevezés: Protrombin idő

Rövidítés: PI

Típus: Kalciummentes vérplazma véralvadás vizsgálat.

Normálérték: 11-15 másodperc

Ezzel a vizsgálattal a vér alvadékonyságát vizsgálják. Leggyakrabban akkor használatos, amikor a gyógyszeres véralvadás-gátló terápia hatásosságát akarják kimutatni.

Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizsgálat a véralvadást beindító egyik enzimrendszer működését vizsgálja. A méréshez a vérből a plazmát elválasztják, majd kalciumot és egy szöveti tromboplasztin nevű anyagot adnak hozzá, hogy az alvadást beindítsák. A trombinidő az enzimrendszer beindításától a vér megalvadásááig eltelő idő.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vizsgálatot a véralvadási rendszer zavara esetén, alvadásgátó-kezelés ellenőrzésére, illetve műtét előtt a véralvadási zavar kizárása miatt végzik.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Alacsonyabb érték fokozott alvadékonysággal, trombózisokkal, embólia kialakulásával járhat.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Magasabb értékek vérzékenységgel járhatnak. Erre utalhat, ha minimális fizikai hatásokra is véraláfutások keletkeznek. Továbbá ez állhat orrvérzés, véres vizelet és széklet hátterében.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
A fokozott véralvadási hajlam gyógyszeres kezeléssel (syncumar, heparin) csökkenthető.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Vérzékenységgel járhat bizonyos, úgynevezett alvadási faktorok - az alvadáshoz szükséges vérfehérjék, enzimek - veleszületett hiánya, ám sokkal gyakrabban fordul elő májbetegségekben, amikor a normálisan a májban termelődő, a véralvadást beindító enzimekből a májban kevesebb termelődik, illetve gyógyszeres terápia (heparin, syncumar) eredményeként, ahol a trombózis megelőzésére a véralvadási rendszert gátolják.


Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia