HáziPatika.com

 
Megnevezés: Nitrit

Rövidítés: 

Típus: 

Normálérték: Normálisan nincs jelen a vizeletben.

A vizeletben lévő nitrit baktériumok jelenlétére utal, vagyis bakteriális húgyúti fertőzés jelzője.

Speciális előkészület:  
Alapos tisztálkodás vizeletmintavétel előtt.


Mit mér a vizsgálat?  
Sok baktérium képes a nitrátot nitritté alakítani. Ha a vizeletben baktériumok vannak, azok a vizeletben lévő nitrátot nitritté alakítják. A vizelet normálisan nem tartalmaz nitriteket. Ahhoz, hogy a vizsgálat pozitív legyen, megfelelő számú baktérium (105 kórokozó/ml) jelenléte, a vizeletben nitrát és az szükséges, hogy a baktérium kellően hosszú ideig - legalább mintegy 4 órán át - legyen kapcsolatban a vizelettel. Ezért legjobb a reggel ürített vizelet.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Bakteriális húgyúti fertőzések gyanúja, bűzös vizelet, vizelési panaszok (csípő érzés, fájdalom, gyakori vizelési inger), alhasi fájdalom esetén végzik.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Bakteriális húgyúti fertőzésre utal. Ezt megerősíthetik a vizelet-vizsgálat során kapott más eredmények, például a vizeletben található fehérvérsejtek (leukociták) is.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Álnegatív eredmény az ún. "nem nitrátredukáló" kórokozó, gyakori vizeletürítés, híg vagy savas vizelet és urobilinogén jelenléte esetén fordul elő.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Vizelettenyésztés vizsgálata szükséges. Ekkor megpróbálják kitenyészteni az esetleges gyulladásért felelős kórokozókat. Kiirtásukra megfelelő gyógyszeres (antibiotikum) kezelés szükséges. A kezelés befejezése után újabb vizeletvizsgálat szükséges.
Álpozitív lehet az eredmény, ha a minta szennyeződik, így a baktérium a mintában valóban jelen van, a húgyutakban viszont nincs.


Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia