HáziPatika.com

 
Megnevezés: Methemoglobin

Rövidítés: MetHb

Típus: Vérszérumból készült orvosi kémia vizsgálat.

Normálérték: A teljes hemoglobin koncentráció kevesebb mint 1%-a.

Az oxigénhiányos állapotok differenciáldiagnózisában alkalmazható vizsgálat, különösen akkor, ha mérgezésre gyanakszunk.

Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A methemoglobin a vérünkben található oxigénszállító molekula, a hemoglobin valódi oxidja. Ez azt jelenti, hogy a molekula ún. hem részének ferrovasa a vas és az oxigénatom kapcsolódásakor ferrivassá alakul át. Az ilyen formában kötött oxigént a hemoglobin nem adja le, a MetHb tehát oxigénszállításra alkalmatlan. Egészséges ember vérében is van mintegy 0,5% MetHb. Az állandóan képződő MetHb-t a szervezet folyamatosan visszaalakítja hemoglobinná, így áll be az egyensúly.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Egyes mérgező anyagok okozta károsodás kimutatásakor.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Ha a vérben túl sok Hb alakul át MetHb-ná, a vér oxigénszállító képessége jelentősen lecsökken, és ez a szervezetben oxigénhiányhoz vezet. Az oxigénhiány tünetei akkor jelentkeznek, ha a Hb 30-40%-a alakult át MetHb-ná. Ilyenkor a bőr és a nyálkahártyák kékesen elszíneződnek, ezt legkifejezettebben az ajkakon, fülön, orron, ujjakon észlelhetjük. A sok MetHb-t tartalmazó vér csokoládébarna színű. Ha a MetHb koncentrációja 70-80%-ra emelkedik, súlyos, életveszélyes tünetek fejlődnek ki.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A MetHb szintje akkor emelkedhet, ha a MetHb képződés meghaladja a visszaalakító enzimrendszer teljesítőképességét, vagy ha maga az enzimrendszer károsodik. A MetHb-t emelik bizonyos vegyületek, leggyakrabban a nitrit (mely az ivóvízben található vegyület), különböző szerves oldószerek (nitrobenzol, anilin), valamint egyéb ivóvízben található ionok (klorát, szulfát) és néhány gyógyszer (szulfonamid típusú gyógyszerek, melyeket cukorbetegség kezelésére adnak). Csecsemőkben emelkedett MetHb-t okozhat, ha a táplálékban és az ivóvízben sok a nitrát. Intravénásan adott 1%-os metilénkék oldattal a MetHb-t vissza lehet alakítani Hb-ná.


Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia