| Megnevezés: Haptoglobin
Rövidítés:
Típus: Vérszérumból készült
Normálérték: 400-3360 mg/l
Vörösvérsejt-széteséssel járó betegségek esetén szintje jelentősen lecsökken. |
 | Speciális előkészület: |  | Bizonyos gyógyszerek (szteroidok, fogamzásgátlók, testépítő szerek, egyes antibiotikumok) szedése nem javasolt a mintavételt megelőzően, mert befolyásolhatják az eredményt.

|  | Mit mér a vizsgálat? |  | A vizsgálat egy, a máj által termelt, a vérben található fehérje, a haptoglobin vérszérumban észlelhető mennyiségét méri. A haptoglobin megköti a vörösvétestekből kiszabadult, így a vérben szabadon található vérfestéket, a hemoglobint, a lebontás helyére szállítja, majd az így a vesén keresztül ürül.

|  | Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése? |  | Vörösvérsejt szétesésével járó betegségek jelenlétének igazolására végzik.

|  | Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb: |  | A széteső vörösvérsejtekből felszabaduló vérfesték hozzákötődik a haptoglobinhoz, így szabad mennyisége csökken. Vörösvérsejt-szétesést okozhatnak egyes gyógyszerek, immunológiai megbetegedések, szívben elhelyezkedő műbillentyű, öröklőtt betegségek, valamint nem megfelelő vérátömlesztés során fellépő reakciók. A vörösvértestek fokozott szétesése vérszegénységhez vezet. Alacsonyabb vérszintet okozhat csökkent termelése (pl. májbetegségekben), valamint felszívódási zavarok miatti hiánya is megmutatkozhat.

|  | Ha értéke a normál tartománynál magasabb: |  | A haptoglobin ún. "akut fázis fehérjeként" is működik, ezért szintje heveny betegségek (pl. epeúti elzáródás, fekélybetegség), gyulladások (pl. colitis ulcerosa), szövetelhalás, daganatos betegségek esetében megemelkedik.

|  | Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük? |  | Az alacsonyabb haptoglobin-szint mögött a termelődés csökkenése (pl. májbetegség) vagy a fokozott vörösvértest-szétesés állhat. Ilyen esetben mindenképpen szakorvosi (hematológiai) kivizsgálás szükséges. A háttérben meghúzódó vörösvértest széteséssel járó állapotok súlyos betegségekre is jellemzőek is lehetnek.

|  | Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük? |  | A kiváltó ok kezelése szükséges. Elsősorban bélrendszeri eltérések okozzák magasabb szintjét, ezért gasztroenterológus szakorvos felkeresése szükséges.

|
Szerző: Dr. Novák István Lektor: Dr. Németh Zsófia
| |