HáziPatika.com

 
Megnevezés: Fruktózamin

Rövidítés: 

Típus: Vérszérumból készült vizsgálat.

Normálérték: 2-3 mmol/l

A fruktózamin vizsgálatára a cukorbetegség kontrolljánál van szükség annak megítélésére, hogy a cukorbetegség kezelése megfelelő-e, illetve, hogy a beteg jól együttműködik-e az orvossal (pl. diéta).

Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizsgálat a vérben található olyan fehérjék szintjét határozza meg, melyekhez glükóz kapcsolódott. A glükóz fehérjekötődésének sebessége a vércukorszinttől függ, így a vizsgálat a megelőző 1-2 heti átlagos vércukor koncentrációról ad információt.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Akkor vizsgálják, ha kifejezetten a legutolsó 1-2 hét átlagos vércukor koncentrációjára kíváncsiak. Ennek cukorbetegség esetén van jelentősége, például akkor, amikor a cukorbetegnél a vércukorszint beállítása a cél, vagy pedig az orvos szeretne megbizonyosodni róla, hogy megfelelő-e a diéta, a betegnek sikerül-e betartania. Hosszabb időtartam vizsgálatára az ún. hemoglobin-A1C vizsgálat alkalmas.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Arra utal, hogy az elmúlt 1-2 hétben a vércukorszint a normálisnál magasabb volt, tehát módosítani kell a cukorbetegség kezelésén, vagy a beteg nem diétázott jól.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A cukorbeteg tartsa be a diétát, pontosan adja be az inzulint, illetve vegye be a gyógyszert!


Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia