| Megnevezés: Fruktózamin
Rövidítés:
Típus: Vérszérumból készült vizsgálat.
Normálérték: 2-3 mmol/l
A fruktózamin vizsgálatára a cukorbetegség kontrolljánál van szükség annak megítélésére, hogy a cukorbetegség kezelése megfelelő-e, illetve, hogy a beteg jól együttműködik-e az orvossal (pl. diéta). |
 | Speciális előkészület: |  |

|  | Mit mér a vizsgálat? |  | A vizsgálat a vérben található olyan fehérjék szintjét határozza meg, melyekhez glükóz kapcsolódott. A glükóz fehérjekötődésének sebessége a vércukorszinttől függ, így a vizsgálat a megelőző 1-2 heti átlagos vércukor koncentrációról ad információt.

|  | Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése? |  | Akkor vizsgálják, ha kifejezetten a legutolsó 1-2 hét átlagos vércukor koncentrációjára kíváncsiak. Ennek cukorbetegség esetén van jelentősége, például akkor, amikor a cukorbetegnél a vércukorszint beállítása a cél, vagy pedig az orvos szeretne megbizonyosodni róla, hogy megfelelő-e a diéta, a betegnek sikerül-e betartania. Hosszabb időtartam vizsgálatára az ún. hemoglobin-A1C vizsgálat alkalmas.

|  | Ha értéke a normál tartománynál magasabb: |  | Arra utal, hogy az elmúlt 1-2 hétben a vércukorszint a normálisnál magasabb volt, tehát módosítani kell a cukorbetegség kezelésén, vagy a beteg nem diétázott jól.

|  | Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük? |  | A cukorbeteg tartsa be a diétát, pontosan adja be az inzulint, illetve vegye be a gyógyszert!

|
Szerző: Dr. Novák István Lektor: Dr. Németh Zsófia
| |