HáziPatika.com

 
Megnevezés: Anti-dsDNS

Rövidítés: 

Típus: Vérszérumból végzett immunológiai vizsgálat.

Normálérték: A normálérték a laboratóriumban alkalmazott módszertől függ.

Az ANA-vizsgálat olyan auto-antitesteket vizsgál, melyek szintje autoimmun-betegségekben, elsősorban SLE-ben megemelkedik. A vizsgálat eredményét csak más immunológia vizsgálatokkal, valamint a klinikai képpel együtt szabad értelmezni.

Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
Az autoimmun betegségek alapja, hogy az immunrendszer idegennek tart bizonyos, a saját szervezetben lévő anyagokat, és ellenük (ugyanúgy, mint a behatoló baktériumok ellen) immunreakció indul. A sejtmag ellen termelődő anitesteket összefoglalóan ANA-nak nevezzük, de ezen fogalmon belül számos különböző - a sejtmag különböző részei ellen termelődő - antitestet különböztetünk meg. Ezek egyik legfontosabbika a kettős szálú DNS elleni antitest. Az anti-dsDNS jelentősége, hogy leggyakrabban lupus (teljes nevén szisztémás lupus erythematosus (e.: lupusz eritematózusz), SLE) esetén mutatható ki, így a különböző tüneteket okozó betegség egyik diagnosztikus módszereként alkalmazható.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
SLE vagy más autoimmun-betegség gyanúja esetén a betegség megerősítésére, kizárására használják.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A magasabb ANA-érték azt jelenti, hogy a szervezetben a normálisnál magasabb mennyiségben találhatóak meg a sejtmag elleni antitestek. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy a vizsgált személy feltétlen autoimmun betegségben, SLE-ben szenved, főleg a határértéket alig meghaladó vizsgálati eredmények esetében, Az autoimmun kórképekre különösen igaz, hogy csak a többféle laboratóriumi lelet és a klinikai kép együtt értékelhető.


Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia