Megnevezés: 

Vörösvértest-süllyedésWestergren vizsgálat

Rövidítés:

vvt-süllyedés, We
Típus: Teljes vérből készültFérfiak 50 év alatt: 15 mm/óra alatt
Férfiak 50 év felett: 20 mm/óra alatt
Nők 50 év alatt: 20 mm/óra alatt
Nők 50 év felett: 30 mm/óra alatt
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

Nem specifikus vizsgálat, ami a szervezetben zajló kóros folyamat fennállására hívja fel a figyelmet, és a betegség lezajlásának monitorozására is alkalmas. Emelkedett általában fertőzés, gyulladás és tumor esetén.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
Az eljárás során az alvadásban gátolt vérben lévő sejtek ülepedési sebességét határozzák meg, oly módon, hogy a vért egy vékony csőben, függőleges helyzetben állni hagyják, majd egy óra elteltével a cső felső részén a sejtes elemektől megtisztult szalmasárga plazmaoszlop hosszát milliméterben meghatározzák.
A csőben állni hagyott, alvadásgátolt vérben a vörösvértestek és a plazmafehérjék összetapadnak (aggregátumot képeznek), és a gravitációs erőtől leülepednek. Az aggregátumok keletkezési sebessége, mérete és ülepedése az egyes komponensektől, illetve mennyiségüktől függ.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Nem specifikus vizsgálat, fertőzés, gyulladás, tumor esetén mutat magas értéket.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
A vizsgálat eredménye több ok miatt lehet alacsonyabb - szívelégtelenség, vörösvérsejt-többlet, sarlósejtes vérszegénység -, de ezeknek kisebb a jelentősége, mint az emelkedett süllyedésértéknek.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A süllyedés értéke magasabb lehet a következő állapotokban: fertőző betegségek, gyulladás, rosszindulatú daganatok, súlyos vérszegénység, vesebetegség, pajzsmirigy túlműködés.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

SzívelégtelenségTovábbi laborértékek:
Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések