Megnevezés: 

Vizelet vér

Típus: 1000 vörösvértest / ml alatt
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A vizeletben lévő vér a húgyutak, a prosztata vagy a vese betegségeire hívja fel a figyelmet.


Speciális előkészület:  
Menstruáció alatt nem javasolt a vizeletvizsgálat, vagy ezt jelezni kell az orvosnak.


Mit mér a vizsgálat?  
A teszt a vizeletben lévő ép vörösvértesteket, a szabad hemoglobint és az izmokból származó myoglobint mutatja ki.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Ha a vizelet vörösen elszíneződik, vagy, ha vizelési panaszok, illetve vesetáji fájdalmak jelentkeznek, valamint a vérszegénység kivizsgálásakor.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Ha 1 l vizeletbe körülbelül 1 ml vér kerül, az már szemmel észrevehető vörös elszíneződést okoz. A vizsgálat olyan kis mennyiségű vért is kimutat, mely még nem festi meg a vizeletet. Pozitivitás esetén a vérzés helyének és okának kivizsgálása szükséges.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
A magas C-vitamin szint álnegatív eredményt okoz.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Nőkben gyakran az ad álpozitív eredményt, ha a menstruáció során a minta vérrel szennyeződik. Sűrű (koncentrált vizelet), fizikai megerőltetés, vitaminok és ételek is okozhatnak álpozitivitást. Vérvizelést okozhatnak vérzékenységgel járó állapotok (alvadásgátló gyógyszerek szedése, májzsugor, stb.), a húgycső, húgyhólyag, húgyvezetékek, vese gyulladása, daganata, a prosztata betegségei, a vesekövesség és különféle vesebetegségek. Leggyakrabban ürülő vesekövek okoznak vérvizelést. Apró vesekövek vagy vesehomok a húgyutak felsértésével szabad szemmel nem látható vérzésekhez vezetnek, melyet a teszt jelez. A fenti betegségek részletesebb kivizsgálást igényelnek, ezért ajánlott szakorvoshoz (nefrológus, urológus) fordulni.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések