Megnevezés: 

Venereal Diseases Research Laboratory teszt

Rövidítés:

VDRL
Típus: Vérszérumból végzett szerológiai vizsgálat, ellenanyag szintet (mennyiséget) határoz meg.Pozitív vagy negatív eredményt adhat a vizsgálat.
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A VDRL-vizsgálat a vérbaj rutin szűrésére és a kezelés hatékonyságának mérésére, a betegség követésére alkalmas szerológiai vizsgálat.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
Egy nemi úton terjedő betegség, a vérbaj kórokozója (Treponema pallidum) ellen termelődött ellenanyagokat mutatja ki, ill. méri a szérumban. A szifilisz (vérbaj) rutin szűrésére és a kezelés hatékonyságának ellenőrzésére használják.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Általában a fertőzést követő 4-6. héten vagy az elsődleges tünet (fájdalmatlan nyálkahártya-fekély a nemi érintkezés helyén) megjelenését követő 1-3. héten válik pozitívvá a vizsgálat. A várandósokat a terhesgondozás keretén belül rutinszerűen szűrik, mert a szifilisz a magzatot is megbetegíti.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Gyakori az álpozitív eredmény, pl. kollagén betegségek, mononucleosis, malária, lázas betegség, lepra, kábítószer-használat, szívbelhártya-gyulladás, idős kor, terhesség esetén.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A titer a szifilisz 1. és 2. stádiumában emelkedett, a 3. (késői) stádiumban csökkent vagy negatív.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

Lepra
Malária
Szifilisz
Szívbelhártya-gyulladásTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések