Megnevezés: 

Vas

Rövidítés:

FE
Típus: Vérszérumból vagy vérplazmából készült vérkémia, vérképzésFügg a nemtől és az életkortól:
Csecsemő: 7-18 umol/l (40-100 mg/dl)
Gyermek: 8-22 umol/l (8-22 mg/dl)
Felnőtt férfi: 12-31 umol/l (65-175 mg/dl)
Felnőtt nő: 9-30 umol/l (50-170 mg/dl)
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A vas a vér oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme. Vashiány esetén vérszegénység alakul ki, a vér oxigénszállító kapacitása csökken, tünetei fáradékonyság, szédülés, gyengeség. Vashiány esetén meg kell bizonyosodni róla, hogy nem fokozott vesztés (vérzések) vagy krónikus betegség (gyulladás, daganatos betegség) miatt alakult-e ki. Az ok megszüntetése mellett vaspótló kezelés lehet szükséges. A magas vaskoncentrációval járó állapotok ritkák.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vérből elválasztott szérum vagy plazma vaskoncentrációját határozzák meg. A test vastartalmának mintegy kétharmada hemoglobinban, a vér oxigénszállító fehérjéjében található. A plazma vaskoncentrációjából a test teljes vastartalmára lehet következtetni, de koncentrációja csak jelentős késéssel követi a teljes vasanyagcsere változásait. A vasanyagcseréről valós képet a vaskoncentráció mellett a teljes vaskötő kapacitás ismeretében lehet kapni.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Vashiány következtében vérszegénység alakul ki, a vörösvértestek hemoglobintartalma és mérete kisebb a normálisnál. Tünetei: sápadtság, gyengeség, szédülés, koncentrációs zavarok.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A vas lerakódik a máj és lép sejtjeiben, a lerakódások aránylag ártalmatlanok, de hosszú idő után máj- és szívizom-károsodáshoz vezethetnek.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Vashiány kialakulhat az elégtelen vagy helytelen bevitel, a rossz felszívódás, a túlzott veszteség vagy ezek kombinációja miatt. Kevés lehet a táplálékkal elfogyasztott vas vegetáriánus étrend esetén, gátolja a vas felszívódását a gabonafélék fitinsav-tartalma, a tea, egyes bélbetegségek. Fokozott veszteséghez vezet a vérvesztés - például a bélcsatornán keresztül vagy erős menstruáció miatt - gyulladás, krónikus betegség, daganatos betegség. Az orvosnak ki kell zárnia, hogy a vashiány nem valamilyen háttérbetegség tüneteként alakult ki (vérzések, gyulladások). A fokozott vesztés megszüntetése mellett vaspótlásra lehet szükség, amely tabletta formájában megoldható. A C-vitamin együttes szedése javítja a vas fels


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Vasmérgezés a fokozott felszívódás vagy fokozott bevitel miatt alakulhat ki. A sorozatos vérátömlesztések fokozott vasterheléshez vezetnek. Túlzott vasfelszívódás alakul ki az örökletes hemokromatózisban (haemochromatosis). A magas vaskoncentrációval járó állapotok orvosi kivizsgálást és beavatkozást igényelnek.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

HemokromatózisTovábbi laborértékek:
50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések