Megnevezés: 

Urobilinogén

Rövidítés:

UBG
Típus: kb.: 17 mmol/l alatt
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A vizsgálat epe-, májbetegségek és vörösvértest széteséssel járó betegségek esetén kórjelző lehet, azonban ezen betegségek megállapításához további vizsgálatok szükségesek.


Speciális előkészület:  
Nem igényel


Mit mér a vizsgálat?  
A vörös vértestekben lévő hemoglobin egyik lebontási terméke a konjugált bilirubin. Ez az epével a bélbe kerül, ahol a bélbaktériumok urobilinogénné bontják le. Ez visszaszívódik, majd többsége a májon át ürül, normális esetben csak kis része távozik a vizelettel.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vizsgálat epeúti elzáródással járó betegségek, vörösvértest-széteséssel járó betegségek és májbetegségek diagnosztikájában használatos.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Nagyobb bilirubin kínálatból több képződik és ürül, ilyen betegségek lehetnek a vörösvértest-széteséssel járó betegségek és májbetegségek.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Epeúti elzáródással járó betegségek esetén a konjugált bilirubin nem jut a bélbe, így az urobilinogén nem alakul ki. Emellett, ha széles-spektrumú antibiotikumok megváltoztatják a bélflórát, az urobilinogén teljesen el is tűnhet a vizeletből.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Vörösvértest széteséssel járó betegségek esetén megnő az urobilinogén termelődése. Májbetegség esetén a máj nem képes kiválasztani az urobilinogént, így nagyobb része ürül a vesében.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések