Megnevezés: 

Trombocita

Típus: Tteljes vérből végzett hematológiai vizsgálat.150 000-300 000 /ml
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A trombociták a véralvadásban résztvevő véralkotók. Számuk csökkenése vérzékenységhez vezet.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vérlemezkék (thrombocyta) a véralvadásban játszanak szerepet: a vérben keringve az érfal sérülése esetén összecsapódnak, és eltömeszelik az érfalon kialakuló hámhiányt.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vizsgálat része a rutin vérkép vizsgálatnak; a fokozott vérzékenységgel vagy éppen fokozott vérrög-képződéssel járó betegségek elkülönítő vizsgálatában van jelentősége.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Ha a vérlemezkék száma jelentősen lecsökken, vérzések jelennek meg. Ezek általában apró vérzések, a szájnyálkahártyán, a fogínyen, valamint a bőr enyhe sérüléseknek kitett felszínein (lábszárak).


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A magas vérlemezke-szám következtében is kialakulhat vérzéshajlam, elsősorban enyhébb orrvérzés, sérülés helyén véraláfutás, gyomor-bélrendszeri vérzés formájában. A magas tromobocitaszám más betegségek egyik tünete, így azok kezelendőek.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
A vérlemezkék száma a csökkent termelődés vagy a fokozott lebomlás következtében csökkenhet, de az okok lehetnek vérképzési zavarok, a vérszegénység egyes formái immunbetegség (vérlemezke ellenes immunreakció), bizonyos gyógyszerek szedése, lépmegnagyobbodás is. Az okok felderítéséhez további vizsgálatok szükségesek.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A vérlemezkék száma idült gyulladásos betegségek, egyes daganatok, vérzés, vashiány következtében emelkedhet. Az okok kivizsgálására további vizsgálatok szükségesek.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések