Megnevezés: 

Trombin idő

Rövidítés:

TI
Típus: Kalciummentes vérplazmából végzett éralvadás vizsgálat20-22 másodperc
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

Viszonylag ritkán használt vizsgálat a vérben található fibrinogén mennyiségét méri. Ritka és súlyos állapotokban emelkedett értéket mérhető, amit orvosi beavatkozással lehet korrigálni.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizsgálat során a véralvadást beindító enzimrendszer legutolsó lépését vizsgálják: A vérmintához kalciumot és aktivált trombint adnak, amely a mintában található I véralvadási faktor (fibrinogén) hasításával létrehozza a véralvadást, a vizsgálat során azt nézik, hogy ez mennyi idő alatt következik be.
E reakció független a mintában található többi alvadási faktor működésétől, azaz, attól, hogyan aktiválódik-e a paciens saját trombin enzime, csak attól függ, hogy mennyi I faktor (fibrinogén) található a vérben. Ez a vizsgálat kiegészíti a protrombin idő és az aktivált parciális tromboplasztin idő vizsgálatok eredményét. A fibrinogén a májban szintetizálódik.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vizsgálatot a véralvadási rendszer zavara esetén, illetve műtét előtt a véralvadási zavar kizárása miatt végzik.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Megnyúlt trombin idő vérzékenységre utal.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Magasabb érték, azaz hosszabb véralvadási idő oka a fibrinogén alacsony szintje. Ennek hátterében májcirrózis, súlyos trauma vagy fertőzés miatti nagyfokú véralvadás okozta fokozott felhasználás állhat.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Néma járvány

Amikor már meghajlik a hát, s törnek a csontok: kész. A csontritkulás (oszteoporózis) megelőzésére fiatalon kell törekedni, s a gyógyításnál is az az ideális, ha korai stádiumban fedezik fel, s kezdik kezelni a betegséget.

tovább


Szponzorált hirdetések