Megnevezés: 

Thyreoidea-stimuláló hormonpajzsmirigy serkentő hormon, tireotropin

Rövidítés:

TSH
Típus: Vérszérumból készült hormonmeghatározás.0,4-6 mIU/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A TSH az agyalapi mirigy és pajzsmirigy alkotta rendszer összehangolt működésének egyik jelzője. Értéke lehet magas és alacsony is akár a pajzsmirigy alul-, akár túlműködése esetén. A TSH értéke csak a szabályozó rendszer többi hormonjával (trijód-tironin (T3), tiroxin (T4), szabad (free) trijód-tironin(FT3)) és a klinikai tünetekkel együtt értelmezhető.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A pajzsmirigy működését, hormontermelését az agyalapi mirigy szabályozza a TSH elválasztásával. A TSH serkenti a pajzsmirigy működését.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Alacsony TSH-szint esetén az agyalapi mirigy nem serkenti a pajzsmirigy működését. Az alacsony TSH-szint önmagában nem okoz gondot, de jelzi a pajzsmirigy működésének zavarát.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Magas TSH-szint esetén az agyalapi mirigy serkenti a pajzsmirigy működését. A magas TSH-szint önmagában nem okoz gondot, de jelzi a pajzsmirigy működésének zavarát.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Mivel a pajzsmirigy túlműködése gátolja a TSH felszabadulását, ezért a TSH értéke alacsonyabb lehet pajzsmirigy túlműködéses állapotokban. Emellett alacsonyabb szintet lehet mérni terhességben és számos gyógyszer (gyulladáscsökkentők, vérnyomáscsökkentők) hatására is.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A magas TSH-szint leggyakoribb oka a pajzsmirigy alulműködése. Ritka esetekben a TSH termelődésének zavara állhat a jelenség hátterében. A TSH-szint mérése a pajzsmirigybetegségek diagnosztikájában nyújt segítséget.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések