Megnevezés: 

Thrombocita

Rövidítés:

PLT, Thr
Típus: Teljes vérből készült hematológia150 000-300 000 /ml
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A trombociták a véralvadásban résztvevő véralkotók. Számuk csökkenése vérzékenységhez vezet.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vérlemezkék (thrombociták) véralvadásban játszanak szerepet: a vérben keringve az érfal sérülése esetén összecsapódnak, és eltömeszelik az érfalon kialakuló hámhiányt.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Nem önálló vizsgálat, a vérkép része. Különböző orvosi beavatkozások (pédául műtétek, szövetminta vételek) előtt szükséges meghatározása a vérzési kockázat becsléséhez.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Ha a vérlemezkék száma jelentősen lecsökken, nincs belőlük elegendő, különböző apróbb mérvű vérzések jelennek meg. Ezek általában a szájnyálkahártyán, a fogínyen, valamint a bőr enyhe traumáknak kitett felszínein (lábszárak) keletkeznek.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A magas vérlemezkeszám következtében is kialakulhat vérzéshajlam - ilyenkor a vérlemezkék működése sérült -, elsősorban enyhébb orrvérzés, sérülés helyén véraláfutás, gyomor-bélrendszeri vérzés formájában. A magas thromobocitaszám más betegségek egyik tünete, így azok kezelendőek.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
A vérlemezkék száma a csökkent termelődés vagy a fokozott lebomlás következtében csökkenhet. A csökkenés oka lehet immunbetegség (vérlemezke ellenes immunreakció), bizonyos gyógyszerek, lépmegnagyobbodás, vérképzési zavarok, vérszegénység egyes formái. Az okok felderítéséhez további vizsgálatok szükségesek.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A vérlemezkék száma idült gyulladásos betegségek, egyes daganatok, vérzés, vashiány következtében emelkedhet. Az okok kivizsgálására további vizsgálatok szükségesek.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések