Megnevezés: 

Teljes vaskötő kapacitás

Rövidítés:

TVK
Típus: Vérszérumból vagy vérplazmából készült - vérkémiai - vérképzés-vizsgálatFügg az életkortól:
Csecsemő: 18-72 mmol/l (100-400 mg/dl)
Gyermek és felnőtt: 45-72 mmol/l (250-400 mg/dl)
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A szervezet vasanyagcseréje a szérum vagy plazma vaskoncentráció, vaskötő kapacitás és ferritin-koncentráció együttese alapján ítélhető meg. Emelkedett a vaskötő kapacitás vashiányos állapotokban.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizsgálat azt méri, hogy a vérplazma vasat szállító fehérjéi (transzferrin) milyen arányban telítettek vassal. Ha a vaskötő kapacitás magas, akkor a plazma vaskoncentrációja alacsony és mellette sok a vas nélküli üres fehérje. Ha a vaskötő kapacitás alacsony, akkor a kötőfehérjék tele vannak vassal. A vasanyagcseréről csak úgy lehet valós képet kapni, ha a vaskoncentrációval és a ferritin-koncentrációval együtt értékelik. A ferritin is vasat megkötni képes fehérje.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vizsgálatot a vérszegénység okainak felderítésére, kezelésének ellenőrzésére alkalmazzák.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Az alacsony vaskötő-kapacitás hátterében akut vasmérgezés, hemokromatózis állhat, valamint gyulladás, daganatos betegségek, egyes vese- és májbetegségek esetében is ez tapasztalható. Szakorvosi kivizsgálásra és beavatkozásra van szükség.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Vashiányban, terhességben és vérvesztés esetén növekszik a vaskötő kapacitás. Ha az ok vashiány, vaspótlással csökkenthető a TVK értéke.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

HemokromatózisTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések