Megnevezés: 

Szérum összfehérje

Típus: Vérszérumból végzett klinikai kémiai.60-84 g/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A fehérjék vérszintje számos ok (táplálkozás, májbetegség, vesebetegség) miatt csökkenhet vagy növekedhet. A kóros vizsgálati eredmény esetén az okok felderítésére újabb tesztek végzendők.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A fehérjék hasonló kémiai struktúrát mutató, aminosavakból felépülő, de tulajdonságaikban és funkciójukban sokféle óriásmolekulák. A vérben a fehérjék mint szállítómolekulák, a véralvadási rendszer tagjai, hormonok, enzimek, az immunrendszer működésében résztvevő antitestek fordulnak elő.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
A fehérjék alacsony vérszintje a vízháztartás zavarát okozza, az érpályából a víz a szövetek felé áramlik, vizenyő (ödéma) alakul ki.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Az extrém magas fehérjekoncentráció a vér áramlási tulajdonságainak romlását okozza.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Az alacsony fehérjeszint oka lehet a hiányos táplálékbevitel, a felszívódás zavara, a májban zajló fehérje-anyagcsere zavara, illetve a fehérjék fokozott vesztése. Ez utóbbiakat májbetegség, veseelégtelenség daganatos betegségek okozhatják.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A magas fehérjeszint oka lehet krónikus gyulladás, folyadékvesztés (hányás, hasmenés), vérfehérjéket termelő sejtek burjánzása.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések