Megnevezés: 

Szérum klorid-szint

Rövidítés:

Cl
Típus: Vérszérumból készült klinikai kémia.98-106 mmol/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A szervezet ionösszetételének felméréséhez szükséges vizsgálat. Eltérései utalhatnak a víztartalom, a kémhatás (savasságot, lúgosságot jelző pH-érték) vagy az ionösszetétel megváltozására a szív-, tüdő-, endokrin- vagy vesebetegségekben.


Mit mér a vizsgálat?  
A vérből elválasztott szérumból meghatározzák a kloridion koncentrációját. A kloridion a sejten kívüli (extracelluláris) folyadéktér, így a vérplazma legmagasabb koncentrációjú negatív töltésű ionja. A szervezetbe főként a táplálékkal visszük be, konyhasó formájában. Pozitív töltésű ionokkal együtt kloridiont is veszítünk a vesén, a bélrendszeren, a bőrön keresztül. Fontos szerepe van a bikarbonát-ionok transzportjában, így a vér kémhatását jellemző pH értékének kóros értékei járhatnak kloridion-eltérésekkel is. A vérplazmában mért koncentrációja függ a szervezetben található víz mennyiségétől is, így a lelet értékeléséhez további vizsgálatokat is figyelembe kell venni (hematokrit, Na+, összfehérje, urea, stb.). Számos gyógyszer befolyásolhatja a vizsgálat eredményét (vizelethajtók, kortizon, lázcsillapítók, szódabikarbóna, stb.), ezért a szedett gyógyszerekről az orvost tájékoztatni kell.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Hiánya csecsemőkben növekedési elmaradáshoz vezet.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Túlzott mennyisége a sejten kívüli folyadéktér megnövekedését, a vérnyomás emelkedését okozza.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Hányás, égési trauma, szívelégtelenség, erős izzadás, nem tüdőbetegség okozta alkalózis (ekkor a vér pH- értéke 7,45 feletti).


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Tüdőbetegség okozta alkalózis (a vér p- értéke 7,45 feletti), nem tüdőbetegség okozta acidózis (a vér pH-értéke 7,35 alatti), infúziós terápia, egyes vizelethajtókSzerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések