Megnevezés: 

Szabad tiroxin-szint

Rövidítés:

FT4
Típus: Vérszrumból készült hormonmeghatározás.9-24 pmol/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A szabad tiroxin értéke a pajzsmirigy működésének egyik jelzője. A pajzsmirigy túlműködése esetén értéke magas, alulműködése esetén pedig alacsony. Az FT4 meghatározása mellett az FT3 (szabad triojód-tironin) meghatározása is fontos lehet.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A tiroxin a pajzsmirigy által termelt hormon. A vérben nagyrészt fehérjékhez kötődik, de a sejtekbe belépni, biológiai hatást kifejteni csak szabad formában képes. A fehérjékhez való kötődés változhat, ezért van jelentősége a fehérjékhez nem kötött tiroxin mérésének.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Alacsony tiroxin-szint következtében a szervezet általános működése lassabb lesz, azaz fáradékonyság, gyengeség, fázékonyság, vérszegénység, székrekedés, depresszió alakulhat ki.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Magas tiroxin-szint következtében a szervezet "felpörög", azaz ingerlékenység, izzadás, súlyvesztés, szapora szívverés, laza széklet alakulhat ki.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Az alacsony tiroxin-szint oka lehet jódhiány, a pajzsmirigy gyulladása, autoimmun folyamatok. Bizonyított jódhiány esetén jódozott só fogyasztása enyhe esetekben hasznos lehet.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A magas tiroxin-szint leggyakoribb oka egy autoimmun-betegség, a Basedow-kór. A betegség általában 20-40 év közötti nőkben jelentkezik. A szabad tiroxin szintje magas lehet a tiroxint megkötő fehérjék mennyiségének csökkenése esetén is. Egyes esetekben a pajzsmirigy jóindulatú daganata vagy az agyalapi mirigy TSH-t termelő daganata lehet a jelenség oka.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

Basedow-kór
DepresszióTovábbi laborértékek:
Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések