Megnevezés: 

Retikulocitaszám

Rövidítés:

rtc
Típus: Teljes vérből végzett hematológiai vizsgálat.18-158x109/l, férfiaknál a vörösvértestek 8-25 ezreléke, míg nőknél 8-40 ezreléke.
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A retikulocitaszám a vérszegénységek egyes fajtáinak elkülönítésében játszik szerepet.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
Az éretlen, de magjukat már elvesztett élő vörösvérsejteket hívják retikulocitáknak. Az ilyen fiatal sejtek normálisan csak kis számban vannak jelen a vérben, jelenlétük tükrözi a csontvelői vörösvérsejtképzés mértékét. Ezeket a sejteket számlálja ez a vizsgálat. A vért speciális festékkel festik meg, kenetet készítnek, és mikroszkóp alatt meghatározzák az 1000 vörösvérsejtre eső retikulociták számát (relatív retikulocitaszám), majd ezt beszorozva a vörösvérsejtek számával megkapjuk az abszolút retikulocitaszámot.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Vérszegénység okának kivizsgálása során, illetve a vérszegénység eredményes kezelésének (pl. vas- vagy B12 vitamin pótlás) korai kimutatásához válhat szükségessé a vizsgálat.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
A csontvelőben nem termelődik elég vörösvérsejt.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Vörösvérsejt-széteséssel járó betegségekben vagy vérvesztés után a csontvelőben fokozódik a vörösvérsejt termelődés, így több retikulocita jut a vérbe.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
A vérképzés csökkent volta, a csontvelő betegségei esetén fordul elő. Hematológushoz (vérképzőszervi betegségekkel foglalkozó specialista) kell fordulni.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Vörösvérsejt-széteséssel járó betegségekben - például örökletes, abnormális vörösvérsejtekkel járó betegségek, bizonyos autoimmun-folyamatok (terhességben HELLP-szindróma, Rh-összeférhetetlenség, vérátömlesztés szövődménye, stb.), gyógyszerek okozta vörösvérsejt szétesés miatt -, valamint vérvesztés után a normális vérkép helyreállítása céljából fokozódik a vérképzés, ami a retikulocita-szám emelkedéshez vezet.
Vashiányos vérszegénység kezelésekor 3-4 héttel a kezelés után hirtelen megemelkedik a retikulocitaszám, ez jelzi, hogy a kezelés hatékony.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések