Megnevezés: 

Pszeudokolineszteráz

Típus: A normálérték a laboratóriumban alkalmazott módszertől függ.
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A pszeudo-kolineszteráz a vérben megtalálható enzim, mely a műtéti altatáshoz használt szukcinil-kolin lebontását végzi. Alacsony vérszintje esetén a gyógyszer hatása meghosszabbodik.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A pszeudo-kolineszteráz a vérben található enzim, melynek élettani szerepe nem ismert, viszont több gyógyszer, például a műtéti altatáshoz alkalmazott szukcinil-kolin lebontását végzi. Az enzim vérszintjének csökkenése a szukcinil-kolin csökkent lebontását, és ezzel hatóidejének meghosszabbítását okozza, ami az altatás alatti légzésbénulás elhúzódásában jelentkezik.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Altatást igénylő műtétek előtt, ha a beteg (vagy közvetlen vérrokona) anamnézisében korábbi altatás utáni hosszabb ébredés található.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Az enzim alacsony szintje panaszt, betegséget nem okoz, de műtéti altatás során használt szukcinil-kolin adásakor a műtét utáni ébredés elhúzódóbb lehet.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
A pszeudo-kolineszteráz vérszintje genetikai okok, illetve bizonyos gyógyszerek szedése esetén lehet alacsonyabb. Ilyen esetekben a szukcinil-kolin helyett más izombénító gyógyszert kell adni a műtéti altatás során.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések