Megnevezés: 

Protein C

Típus: Vérplazmából végzett biokémiai vizsgálat.60-150%, 3-6 mg/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A Protein C a véralvadással egyensúlyt tartó fibrinolízist (az alvadék feloldódását eredményező folyamatot) irányító fehérje. Alacsony szintje vagy hiánya trombózishajlamot okoz.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A véralvadással ellentétes folyamat a fibrinolízis, az alvadék feloldódása. Ezt a véralvadáshoz hasonlóan egy több plazmafehérjéből álló rendszer szabályozza. Ezek közé a fehérjék közé tartozik a Protein C és a Protein S. A fehérjék a májban termelődnek, szintézisükhöz K-vitamin szükséges. A véralvadás és a fibrinolízis pontos egyensúlyára van szükség a vérkeringés fenntartására, hogy csak ott és akkor alakuljon ki alvadék, ahol vérzés van, és csak addig maradjon meg, amíg szükség van rá, utána pedig feloldójon. Ha nő a vér alvadékonysága, vagy csökken a fibrinolízis hatékonysága, nő a véralvadékok kialakulásának veszélye, ez pedig az erek átjárhatóságának csökkenéséhez vezethet (trombózis, embólia). Ha csökken a vér alvadékonysága vagy nő a fibrinolízis hatékonysága, vérzések alakulhatnak ki (ínyvérzés, izületi bevérzés, stb.).


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vizsgálatot véralvadási zavarok esetén a trombózishajlam okának kimutatására alkalmazzák.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
A normálisnál alacsonyabb fehérjeszint fokozott alvadékonysággal és trombózishajlammal járhat.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Mivel a fehérjét a máj állítja elő, ezért májbetegségekben alacsonyabb értéket találhatunk. Emellett létezik olyan ritka örökletes betegség (öröklött protein C hiány), ami alacsony protein C szinttel jár. Ennek következménye a fokozott trombózishajlam, ami fiatal korban bekövetkező trombózissal, tüdőembóliával, szív-érrendszeri betegségekkel járhat.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések